Virusolog: Doar peste un an, lumea va putea reveni la o oarecare normalitate

Virusolog: Doar peste un an, lumea va putea reveni la o oarecare normalitate

Un cunoscut virusolog spune că lumea va putea reveni la viața din 2019, abia de la mijlocul anului 2022. Atunci, vor fi doar focare de coronavirus izolate.

Virusolog. Ilaria Capua este directorul One Health Center de la Universitatea Florida și a spus că dacă vaccinarea decurge bine, atunci în 2022 vor fi doar focare izolate.

„Dacă gestionăm bine campania de vaccinare, pentru întregul 2021 vom încerca să reducem numărul focarelor; atunci în 2022 cea mai mare parte a populației va fi vaccinată, vor fi mult mai puține măști și vom putea să ne comportăm ca înainte de pandemie “.

Potrivit expertei, un termen rezonabil de a spune ”by, by Covid 19”, este anul 2023. Totul depinde ca populația să se vaccineze masiv, pentru a evita pe viitor o răspîndire comunitare a virusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îmi pare rău, dar nu cred că toată lumea poate fi liberă înainte de 2023. Este nevoie de timp pentru a vaccina oamenii și pentru a se descurca un fenomen transformator ca o pandemie”.

Virusolog. Personalul medical este epuizat

Ilaria Capua a mai precizat că medicii sunt epuizați iar din aces motiv, calitatea actului medical ar putea avea de suferit.

„Sunt îngrijorată pentru că suntem cu toții epuizați: medicii, asistentele, cetățenii, cei care trebuie să ia deciziile. Trebuie să păstrăm limitele și nu trebuie să ne pierdem claritatea în acest moment, deoarece am ajuns la campania de vaccinare. Doar atunci când spitalele pot începe să deservească cetățenii din nou, totul va putea reporni. Este absolut important să ajungem să vaccinăm toate secțiunile populației cu risc. Adică toți cei care pot ajunge în spital, deoarece virusul nu va dispărea și va continua să circule ”.

Imunitate pe viață

Pe de altă parte, de la o zi la alta apar vești tot mai bune, în legătură cu combaterea noului coronavirus. De exemplu, oamenii de știință din Belgia au realizat un vaccin care oferă imunitate pe viață.

„Folosim vaccinul împotriva febrei galbene ca  punct de plecare pentru vaccinul nostru. Alte companii precum Astra Zeneca şi Johnson&Johnson folosesc virusuri comune de gripă pe care-i pun în ARN mesager. Avantajul vaccinului nostru este că protejează şi împotriva febrei galbene, iar pentru America Latină şi Africa poate fi un bonus. În momentul în care China a pus codul genetic al lui SARS-COV-2 online, pe 11 ianuarie 2020, am ăînceput să lucrăm la vaccin”, a spus Johan Neyts, şeful Institului Rega-UCL Louvain.

Noul vaccinul poate fi păstrat la – 8 grade Celsius, în frigidere obişnuite. Cele de la Pfizer, la – 70 de grade Celsius sau Moderna, la – 20 de garde Celsius.

„După o singură doză, la zece zile după aceasta, vaccinul nostru s-a dovedit că este eficient total pe animale. Imaginaţi-vă că dacă în China, s-ar fi permis accesul imediat cu medicamente, trimise şi transportate prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru primii bolnavi, medici, asistente, familiile lor, împreună cu carantina, am fi putut controla izbucnirea pandemiei”, a mai spus directorul Institutului belgian.