Nipah, noul virus letal! Avertisment OMS: Ar putea urma o pandemie mai mare

Nipah, noul virus letal! Avertisment OMS: Ar putea urma o pandemie mai mare

Noul coronavirus a provocat o catastrofă umanitară. OMS avertizează că pandemia ar putea fi depășită de efectele virusului Nipah, noul virus extrem de agresiv, tot de origine asiatică.

Nipah este noul virus letal care poate provoca noua pandemie! Noul coronavirus a provocat un adevărat dezastru umanitar. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează însă că pandemia ar putea fi cu mult depășită de efectele virusului Nipah, un virus extrem de agresiv tot de origine asiatică.

Pe lângă pandemia de coronavirus, un mare risc pentru omenire vine din partea virusului Nipah. Potrivit unui material BBC, oamenii de știință încearcă să preîntâmpine răspândirea pe planetă a acestui virus deosebit de periculos.

Nipah, noul virus letal. Vine din Asia și are o mortalitate de 75%

Nipah are o rată de mortalitate de 75% și a fost descoperit prima dată în Cambodgia, fiind prezent în fecalele liliecilor. „Pentru noi este o preocupare majoră fiindcă nu există tratament și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în studierea acestui nou virus. Nipah este un virus cu potențial letal care poate cauza simptome respiratorii și neurologice. Este un pericol în special în țări din Asia precum India, Bangladesh, Malaezia și Singapore.

Mortalitatea cauzată de Nipah este între 4-75%, în funcție de locația focarului. În fiecare an, OMS publică o listă extinsă de patogeni care pot da naștere unor crize de sănătate publică. Oamenii de știință pot da astfel prioritate studiilor și finanțării acestora. OMS studiază în special acei viruși care reprezintă cel mai mare risc la adresa sănătății oamenilor, care au cel mai mare potențial epidemic și pentru care nu există vaccinuri.

Nipah, virusul letal: caracteristici, transmisie, boli generate

Nipah este în top 10 viruși care îngrijorează OMS, iar motivele pentru care Nipah este considerat înfricoșător sunt multiple. Are o incubație foarte lungă (chiar și 45 de zile), ceea ce reprezintă o mare oportunitate pentru o gazdă infectată. Este posibil ca gazda să nu știe că este bolnavă și să împrăștie boala. Pe de altă parte, Nipah poate să infecteze un număr mare de specii de animale, crescând riscul de răspândire.

Infecția cu Nipah se poate face atât prin contact direct, cât și prin consumarea de alimente contaminate. Printre simptomele bolii generate de virus se numără probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită, o boală mortală.

Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își care au piețe, casele, locurile de muncă sub acești copaci. Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor, un lucru comun cu virusul SARS-CoV-2, dar și creșterea contactului dintre oameni și animale. Distrugerea habitatelor liliecilor a provocat infectări cu virusul Nipah și în trecut, specifică BBC. În 1998, în Malaezia un focar a izbucnit și au murit atunci peste 100 de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News