Exclusiv EvZ. Scandal pe bani la MAI. Cazul scindează instituția

Exclusiv EvZ. Scandal pe bani la MAI. Cazul scindează instituția

Angajații din interiorul MAI sunt la un pas de scindare după ce au fost observate discrepanțe uriașe în sistem. Evenimentul Zilei vă prezintă, în exclusivitate, toate detaliile.

Exclusiv EvZ. Scandal pe bani la MAI. Cazul scindează instituția.

Începutul de an vine pentru noua conducere a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu scoaterea pe tapet de către sindicate a unor nemulțumiri care mocnesc de multă vreme în rândul angajaților. Este vorba de felul discriminator în care sunt alocați banii prevăzuți pentru plata chiriilor în cazul polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră sau al celor de la Imigrări, mutați în interes de serviciu în alte orașe decât cele de reședință, au dezvăluit surse autorizate pentru Evenimentul Zilei.

Pe criterii care nu au o explicație logică, un șef din Poliție, de exemplu, primește chiar și de cinci ori mai mulți bani decât un agent pentru a-și închiria un apartament! Unii dintre ei recurg chiar la tertipuri pentru a primi această sumă.

Vor sistemul implementat la Justiție

Actul care reglementează cuantumul și condițiile de acordare a compensațiilor lunare pentru chirie este HG 284/2005, un document bine-cunoscut tuturor miniștrilor care s-au perindat de-a lungul anilor la conducerea ”Internelor”. Numai că nici unul dintre ei nu a ținut cont de discrepanțele uriașe dintre sumele încasate lunar de un agent debutant, mutat în interes de serviciu, față de un ofițer cu funcție de conducere din structura MAI aflat în aceeași situație. Acum, la început an, când valul scumpirilor este așteptat, sindicalișții au explodat. Ei acuză felul în care sunt acordați acești bani - calcul legal, dar pe care îl numesc discriminatoriu -, și se pregătesc de negocieri cu noul șef al Internelor - Lucian Bode. Ba chiar se mobilizează pentru mișcări de stradă.

Bani pentru chirii: șeful - chiar și 2.500 de lei. Agentul, doar 400 de lei

Sindicaliștii, care sunt la un pas să declanșeze un uriaș scandal în MAI, vor ca acești bani să nu mai fie acordați, ca până acum, procentual, în funcție de salariul de funcție, ci să fie stabilită o sumă fixă anuală. Sumă pe care să o incaseze în mod egal fiecare angajat de la Interne, de la ministru, la agentul care lucrează în stradă, indiferent de vechime, de grad sau de funcția deținută.

”E o nedreptate care se perpetuează de ani buni și pe care nici un ministru nu s-a grăbit să o îndrepte. Un ofițer mutat în interes de serviciu în alt oraș decât cel în care are reședința sau unde are o proprietate încasează între 900 de lei și 2.500 de lei pentru chirie. Pentru aceleași condiții de lucru, un agent primește între 400 și 750 de lei! De ce, de exemplu, un șef de inspectorat să încaseze până la 2.500 de lei pentru chirie, iar un agent debutant să primească doar 400 de lei? Viața e la fel de scumpă pentru amândoi. Chiriile au același preț și pentru agenți și pentru ofițeri. Familia chestorului mănâncă cu șapte guri și a agentului cu un sfert de gură!”, ne-a declarat Cristian Danciu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Exclusiv EvZ. Scandal pe bani la MAI. Baza de calcul pentru chirie este salariul de funcție

De ce s-a ajuns la o asemenea discrepanță? Pentru că hotărârea de guvern reglementează procentual plata banilor pentru chirii în cazul angajaților MAI - polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, cei de la ”Imigrări” sau personalul civil. Baza de calcul sunt cele 40-50 de procente din salariul de funcție încasat de angajatul Internelor. Diferența de zece procente se regăsește în interpretarea legală pe care hotărârea de guvern o dă localității în care a fost mutat, să spunem, polițistul (municpiu, stațiune turistică sau balneară...).

Așa se face că, cu cât angajatul MAI este mai sus în ierarhie și banii de chirie sunt mai mulți, cu toate că, pentru acești bani, din punct de vedere profesional, ofițerul nu depune nici un efort în plus față de agent. Ba dimpotrivă, consideră sindicaliștii: cu cât funcția e mai mare, beneficiile sunt mai mari, iar riscurile sunt mai mici. Iar la agenți, totul e invers, salarii mici, beneficii mici, riscuri mari.

Ultima soluție, mișcări de stradă

În aceste condiții, sindicatele au ieșit la luptă. Soluția pe care o oferă mai-marilor de la Interne este modelul aplicat în Ministerul Justiției. Acolo unde toată lumea - judectori, procurori, grefieri -, primesc aceeași sumă stabilită anual. De aceea, liderii de sindicat ai SNAP au stabilit deja întâlniri cu noul ministru de interne, Lucian Bode. Și cu secretarii săi de stat, dar și cu specialiști în domeniul juridic și al finanțelor din MAI. Sunt luate în calcul și mișcări de stradă (pichetări, mitinguri, proteste). Însă doar dacă în urma dialogului acea hotărâre de guvern care prevede acordarea banilor de chirii nu va fi modificată. În plus, la ceste întâlniri, va fi discutată și problema sporurilor salariale înghețate pentru a doua oară în ultimii doi ani, la nivelul anului 2019.

”Din 2014 încercăm să schimbăm această hotărâre de guvern discriminatorie. Dar fie nu am fost luați seamă, fie guvernul s-a schimbat în timpul discuțiilor. Nu se mai poate așa. Banii să nu se mai acorde procentual folosindu-se ca bază de calcul salariul de funcție. Să fie o sumă fixă. Așa e și la Justiție. De ce acolo se poate? Șefii sunt mulțumiți că iau acești bani. Unii dintre ei chiar recurg la diverse tertipuri pentru a-i încasa lunar. Divorțează, își trec proprietățile pe numele unor rude. Însă stau tot în casele lor și iau banii de chirie...Dar agentul ce să facă cu câteva sute de lei? În condițiile acestea ne pregătim de luptă cu armele pe care le avem. Folosim întâi dialogul și apoi protestele”, a mai spus Cristian Danciu, liderul SNAP.

 

Ne puteți urmări și pe Google News