BCE: Riscuri grave pentru economia europeană, alarmă pentru deficitul Italiei

BCE: Riscuri grave pentru economia europeană,  alarmă pentru deficitul Italiei

ANSA. Pandemia de coronavirus, în ciuda perspectivelor "încurajatoare" date de începerea vaccinărilor, "continuă să genereze riscuri grave pentru sănătatea publică și pentru economiile Zonei Euro și ale restului lumii", scrie BCE în Buletinul economic, potrivit căruia pandemia "continuă să tulbure perspectivele economice mondiale".

În Zona Euro, al doilea val de coronavirus și intensificarea măsurilor de izolare începând cu jumătatea lunii octombrie "ar trebui să conducă la o nouă scădere semnificativă a activității în trimestrul al patrulea, deși într-o măsură mult mai mică decât în al doilea trimestru al acestui an".

Italia, împreună cu Spania, Franța și Slovacia, vor înregistra "cele mai ridicate" deficite din Zona Euro în 2021, cu procente care depășesc 7,5% din PIB. Totuși, "datorită contracției accentuate a economiei din Zona Euro, o poziție fiscală ambițioasă și coordonată va rămâne esențială până când va exista o redresare durabilă", scrie BCE în Buletinul economic, după ce Comisia Europeană, pentru Belgia, Grecia, Spania, Franța, Italia și Portugalia, a solicitat atenție asupra durabilității bugetului pe termen mediu. BCE constată că "sprijinul bugetar ar trebui totuși să rămână la niveluri ridicate" și "atâta timp cât starea de urgență din domeniul sănătății persistă și recuperarea nu este capabilă să se autosusțină, va fi important să fie extinse măsurile temporare pentru a evita posibilitatea modificărilor bruște și semnificative (cliff effects)".

Consiliul director al BCE "rămâne pregătit să adapteze, după caz, toate instrumentele de care dispune, pentru a se asigura că inflația continuă să se apropie în mod stabil de obiectiv", scrie în Buletinul economic al BCE, care reiterează relansarea măsurilor luate în decembrie pentru susținerea activității economice și a inflației în Zona Euro: în special, relansarea la 1.850 de miliarde de euro a planului de achiziție a datoriilor pentru urgență pandemică, extinsă "cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022" și consolidarea maxi-finanțării Tltro-III pentru creditarea economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile adoptate în Zona Euro pentru menținerea locurilor de muncă în timpul pandemiei "au atins niveluri fără precedent în primele luni după începutul pandemiei de COVID-19", cu peste 33% din toți angajații din Franța afectați de o reducere a programului de lucru, 30% în Italia, 21% în Spania și 15% în Germania.

Niveluri care, după un declin temporar, ar fi crescut din nou în al patrulea trimestru, scrie BCE în Buletinul economic, menționând că aceste măsuri "ajută la menținerea stabilă a ocupării forței de muncă pe termen scurt", dar "conduc, de asemenea, la un anumit nivel de pierderi ușoare (atunci când se subvenționează locuri de muncă care nu ar fi fost pierdute) și de efecte de redundanță (atunci când se subvenționează locuri de muncă neproductive)" și "ar putea reduce eficiența economiei, dacă sunt utilizate pe scară largă pentru o perioadă extinsă de timp. Din aceste motive, durata lor ar trebui să fie limitată în timp, cu scopul de a nu împiedica restructurarea economică necesară". (Rador)