Joe Biden primește o tiflă chinezească de la UE
- Adrian Pătrușcă
- 4 ianuarie 2021, 23:20
Premierul portughez, a cărui țară a preluat președinția prin rotație a Uniunii Europene, a respins ideea unei coordonări cu Statele Unite în negocierea cu China.
Uniunea Europeană și China au ajuns pe 30 decembrie la un acord de principiu privind investițiile, după negocieri care au durat șapte ani.
Totuși, înțelegerea ar putea provoca tensiunea cu noua administrație americană, după ce, acum câteva săptămâni, Joe Biden a propus un dialog transatlantic în legătură cu „provocarea strategică pe care o reprezintă ambițiile crescute ale Chinei”.
„Este un proces care era în desfășurare, ar fi un semnat teribil din partea noastră să blocăm această negociere, sau de a o condiționa de alte negocieri”, a declarat premierul portughez Antonio Costa, într-un interviu pentru publicația Lusa, care l-a întrebat dacă UE ar și trebuit să-și coordoneze negocierile cu Statele Unite.
„Discutăm cu toți”
„Dacă Europa dorește să fie un actor mondial, așa cum se cuvine, atunci autonomia sa strategică va depinde de capacitatea sa de a discuta cu fiecare dintre ceilalți actori mondiali. Trebuie să aibă relații cu Statele Unite, cu China, cu Australia și cu Noua Zeelandă, cu India, cu Africa. Trebuie să aibă relații cu toată lumea și nu doar să discute prin alții.”
Potrivit liderului portughez, a cărui țară a preluat pe 1 ianuarie președinția prin rotație a Uniunii Europene de la Germania, acordul dintre Bruxelles și Beijing „garantează securitatea reciprocă a deschiderii pieței” și „relații investiționale care asigură și respectă toate regulile de securitate de ambele părți”.
Referindu-se la noua administrație din SUA, care ar trebui confirmată pe 6 ianuarie de către Congres, socialistul Costa a spus că Portugalia are „tot interesul” pentru un „nou climat în relația cu Statele Unite”.
Socialist pe socialist place
El a declarat că Washingtonul este aliatul cel mai important, cu excepția Londrei, subliniind existența unor „semne pozitive și încurajatoare”, precum intenția lui Biden de a readuce SUA în cadrul Acordului climatic de la Paris și „viziunea multilaterală” a acestuia.
„Pe lângă aceasta, știm și că dificultățile nu au dispărut. Din punct de vedere comercial, vor exista cu siguranță dificultăți, din punctul de vedere al împărțirii poverii apărării, dar sunt sigur că atmosfera se va schimba radical, felul în care interrelaționăm se va schimba radical, iar acest lucru va crea condiții pentru a depăși diferențele care există”, a spus Costa.
Liderul portughez a recunoscut că și în sânul UE există diferențe, care trebuie rezolvate prin dialog, deoarece Brexitul a fost o „fractură destul de mare”.
„Cred că ar fi greșit să pretind că nu există asemenea diferențe, problemele nu pot fi rezolvate decât dacă sunt recunscute și discutate cinstit”, a spus Costa, adăugând că această realitate trebuie acceptată „fără drame și cu liniște”.
„Nu forțați pe nimeni...”
„Nu forțați pe nimeni să facă gesturi pe care nu vrea să le facă, creând diviziuni. Brexitul a fost o fractură destul de mare și nimeni nu vrea să se repete.”
Și Costa a adăugat:
„Este evident că astăzi cele 27 de state nu au toate aceeași viziune privind cum ar trebui să fie Europa, nici aceeași voință ca Europa să fie ceea ce este (…) Poate că prezența Marii Britanii a ascuns multe dintre aceste poziții naționale, care, aș zice, au fost descoperite odată cu plecarea Marii Britanii.”
Și Costa a dat ca exemple chestiuni cum ar fi imigrația sau solidaritatea bugetară.
În privința fricțiunilor legate de respectarea „statului de drept”, care au făcut ca Ungaria și Polonia să blocheze aprobarea bugetului UE și a fondului de relansare, premierul portughez a declarat că „este efectiv una dintre liniile roșii, deoarece tratatul UE este foarte clar”.