Abuzurile judecătorilor ne costă 33 de milioane de euro! CEDO a decis despăgubiri-record în 2020

Abuzurile judecătorilor ne costă 33 de milioane de euro! CEDO a decis despăgubiri-record în 2020 Sursa foto: Arhiva EvZ

Dacă în anul 2011 România a trebuit să acorde despăgubiri de 1,765, 401 euro, în anul 2020, statul român a trebuit să plătească suma colosală de 33,874,800. euro, conform bilanţului CEDO.

România a fost obligată să plătească despăgubiri mai mari decât în toți ultimii zece ani la un loc, se arată în raporutl CEDO. De ce au fost anul acesta despăgubiri mai mari decât în anii anteriori? Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce a pronunțat o hotărâre pilot împotriva României, în anul 2010, a așteptat măsurile legislative din țara noastră, apreciind că situația proprietarilor de imobile naționalizate se va rezolva pe plan intern. Multe dintre dosarele aflate la CEDO au fost suspendate, dar în România, în ultimii zece ani, nu s-au soluționat aceste probleme.

Despăgubiri uriaşe pronunţate de CEDO împotriva României în cazul imobilelor naţionalizate

Prin urmare, instanța europeană a trecut la analizarea dosarelor și a stabilit că proprietarii ale căror imobile au fost înstrăinate chiriașilor și nu mai puteau fi restituite în natură trebuie să primească despăgubiri la valoarea actuală. În România, ei ar fi primit despăgubiri mai mici, în funcție de anumite grile notariale, în 5 tranșe anuale și cu multe diminuări aplicate de funcționarii ANRP. Într-un studiu realizat de Asociația pentru Proprietate Privată (APP România) se evidențiază cauzele CEDO în care nerespectarea dreptului de proprietate a dus la condamnarea țării noastre, iar raportat la cuantumul total al despăgubirilor din anul 2020, peste 97% au fost sume atribuite în astfel de dosare.

România are de plătit anul acesta suma colosală de 33.874.800 de euro