Un om de afaceri cere 29 de milioane despăgubiri la CEDO de la statul român

Un om de afaceri cere 29 de milioane despăgubiri la CEDO de la statul român

Un arădean cere statului român despăgubiri în valoare de 29 de milioane de euro pe motiv că i-a pus afacerea ”pe butuci”.

Viorel Lazăr s-a judecat ani la rând cu ANAF, iar acum merge la CEDO, după ce procesul s-a încheiat la Curtea de Apel Timișoara, fără însă a se acorda despăgubiri, deși instanţa a admis toate cererile legate de controalele Finanțelor, de la care au pornit problemele companiei, conform Aradon.ro.  

Arădeanul Viorel Lazăr a decis să investească în România banii pe care i-a strâns cât a lucrat în Germania. El a deschis compania Lazăr & Sohne, de precesare carne, care a ajuns în pragul colapsului din cauza unor procese intentate de ANAF, dar care s-au finalizat toate în favoarea sa. Problemele, arată sursa citată, au început în urmă cu patru ani, după ce ANAF a verificat activitatea firmei sale, i-a imputat un prejudiciu și i-a blocat conturile, punând, totodată, sechestru pe terenul societăţii, pe utilaje și pe mașini. Totul a pornit de la faptul că firma arădeanului a achiziționat carcase de porc de la o firmă din Oradea, și a fost acuzat de evaziune fiscală, deoarece furnizorul nu și-ar fi achitat taxele la stat. Controalele ANAF care au urmat nu au descoperit probleme în compania omului de afaceri din Arad, dar cu toate acestea conturile nu i-au fost deblocate și nici sechestrul asigurator ridicat, ceea ce i-a redus producția la 5%. ”În ultimii trei ani, 95 la sută din firmă a fost distrusă din cauza celor de la ANAF. Drept urmare, am decis să solicit despăgubiri statului român. În anul 2013, înainte să avem problemele cu ANAF-ul, aveam o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro pe an. Aşa că cerem despăgubiri de 29 de milioane de euro. Suma a fost calculată de către cei de la Contabilitate, iar calculul se bazează pe creşterea cifrei de afaceri din anii în care am produs din plin. Noi trebuia să ajungem la o procesare de 40 de tone pe zi, nu 2 tone pe zi, cum e acum”, explică omul de afaceri, conform sursei citate.