Gest scandalos în Republica Moldova. Un politician a dat foc „României Mari”. VIDEO

Gest scandalos în Republica Moldova. Un politician a dat foc „României Mari”. VIDEO

Nu toți românii de peste Prut au întâmpinat cu entuziasm vizita președintelui României la Chișinău. Un politician din Republica Moldova a făcut un gest sfidător, dând foc hărții României Mari.

În ajunul vizitei președintelui Klaus Iohannis la Chișinău, la 29 decembrie, liderul partidului moldovenesc „Ai noștri”, Mihail Ahremțev, a recurs la un gest reprobabil. Acesta a ars o hartă a României Mari, modelul din vremea în care Basarabia - actuala Republică Moldova-, era parte întregită a spațiului românesc prin Unirea de la 1918, informează publicația online Unimedia.info.

A ars harta într-un loc simbolic, Podul de flori

Politicianul a recurs la acest gest revoltător Ahremțev în apropierea Podului de Flori, chiar în timpul întrevederii oficiale dintre președintele României, Klaus Iohannis și noul președinte ales în țara de dincolo de Prut, Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 6 mai 1990, a avut loc primul "Pod de flori" peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească, cum se numea la momentul respectiv. "Podul de flori" este denumirea unei acţiuni derulate pe malurile râului Prut la începutul anilor '90, ca simbol al frăţiei, dorinţei de apropiere şi istoriei comune a României şi Republicii Moldova. La aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri, detaliu ce a dat numele manifestării. Acțiunea s-a reluat și în 2015.

În cadrul primului Pod de flori, din 6 mai 1990, locuitorilor din România și Moldova Sovietică li s-au permis ca între orele 13:00 și 19:00, să treacă frontiera fără vize și pașapoarte.

Prima vizită a lui Iohannis în ultimii 5 ani în Republica Moldova

Președintele României a efecutat marți, pentru prima dată în ultimii 5 ani, o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020.

În cadrul conferinței comune a liderilor de stat, Klaus Iohannis a precizat că România va oferi un sprijin consistent Republicii Moldova.