Editura Evenimentul si Capital

Analiza evenimentelor din Republica Moldova. Revoluția majorității parlamentare la Chișinău: criză politică și constituțională, cu lumea în stradă

Autor: | | 10 Comentarii | 7206 Vizualizari

La Chișinău se petrece ceva. Datele sunt confuze, narațiunile alternative abundă, părerile sunt nesfârșite iar consecințele pot fi dintre cele mai nefericite pentru cetățenii Republicii Moldova. Cele trei forțe politice sensibil egale care s-au dezvoltat la Chișinău – socialiștii declarați și manifestându-se ostentativ pro-ruși, pro-europenii blocului ACUM, alcătuit din partidul PAS al Maiei Sandu și PPDA al lui Andrei Năstase și partidul guvernamental PDM, declarat pro-european și Pro Moldova, al Oligarhului Rău care a Capturat Statul, Vladimir Plahotniuc – s-au dovedit nemiscibile și în imposibilitatea de a forma o majoritate și o coaliție.

Rusia-UE-SUA la Chișinău înaintea mezalianței anti-oligarhice PSRM-ACUM

Mai trebuie menționat că luni, 3 iunie, s-au reunit la Chișinău Dmitri Kozak, trimisul special rus, Johannes Hahn, comisarul european și un director din Departamentul de Stat al SUA. La puțin timp, practic în ultima zi înainte de a se dizolva Parlamentul (potrivit interpretării Curții Constituționale, aflată sub controlul lui Plahotniuc, dar contestată de ACUM), negocieri intempestive PSRM-ACUM au avut loc și a doua zi – când potrivit Curții Constituționale trebuia dizolvat Parlamentul – s-a trecut într-o procedură accelerată și neconvențională prin toate etapele validării unei majorități și unui guvern.

De aici mai departe narațiunile încep să se separe și realitățile să se confrunte. Iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, cu oameni în corturi blocând intrările instituțiilor, cu Președintele Dodon dormind în Ambasada rusă la Chișinău, după ce a fost suspendat de Curtea Constituțională și următorului în ordine – ignorând noile organisme alese sâmbătă în Parlamentul incomplet constituit și cu doar două partide ale majorității noi prezente – Premierul în exercițiu, Pavel Filip, a fost solicitat să dizolve Parlamentul, potrivit deciziei Curții, și acesta a fixat alegerile Parlamentare anticipate la 6 septembrie. De partea cealaltă, majoritatea parlamentară consideră că și-a format organele reprezentative și Guvernul(altfel unul foarte bun, un guvern de vitrină, cu vreo două excepții) și vrea să preia funcțiile, doar că problema de fapt e mult mai complicată.

Deci acum, la Chișinău, avem o frumusețe de criză politică prelungită, dublată de o criză constituțională – cu majoritatea parlamentară de o parte, Curtea constituțională și guvernul interimar al lui Vladimir Plahotniuc, de partea cealaltă. Iar realitatea impune câteva categorii de abordări obligatorii: una juridică, una politică, una imagologică – a bătăliei narațiunilor și percepțiilor – și una de fapt, concretă, rece, nefardată. Ca-n orice conflict contemporan.

Disputa legală: respectăm sau nu interpretările Curții Constituționale a Oligarhului

Mai întâi la nivel legal, juridic, a statului de drept, avem o linie promovată de actuala majoritate formată, care și-a ales președintele și vicepreședinții Parlamentului, premierul și Guvernul, care a și depus jurământul - e adevărat într-o atmosferă de semiclandestinitate, fără restul parlamentarilor, fără lumină și fără audierea miniștrilor în comisiile care nici nu sunt formate. O atmosferă de revoluție parlamentară a majorității, cum am numit-o eu, în condiții improprii și speciale, dar cu prezența ambasadorilor Rusiei, SUA și delegației UE în sală, care au validat, prin simpla prezență, situația de fapt. Potrivit propriei interpretări, termenul de trei luni constituțional – și nu 90 de zile din interpretarea Curții – s-ar epuiza chiar în acea zi, deci formarea organismelor puterii de stat este legală.

De partea cealaltă, Curtea Constituțională a infirmat toate hotărârile, după ce solicitase în ajun Președintelui să dizolve Parlamentul, îndeplinindu-se termenul limită pentru formarea guvernului. Pentru că acesta a refuzat, l-a suspendat pe Igor Dodon din funcție duminică dimineața și succesorul constituțional, Premierul Pavel Filip (în absența unui președinte al Parlamentului ales, în această variantă) să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Două linii de gândire care au la bază o chichiță – interpretarea termenului de 3 luni-90 de zile – și mai ales a prevederii constituționale „poate dizolva” versus interpretarea încă din 2015 a Curții de la acea dată, potrivit căreia Președintele “e obligat” să dizolve Parlamentul.

O să spuneți că e o chestiune minoră, pe care oricum nu o înțelege nimeni din largul public. Așa este, dar e diferența între statutul de ministru și dosarul penal de uzurpare a puterii în stat. De ce se cramponează părțile de acest lucru? De ce nu au făcut această mișcare o zi mai devreme, pentru a nu intra sub incidența nici unei contestări constituționale? Unele voci vorbesc despre șantajarea lui Igor Dodon – iar filmulețele apărute public marchează acest lucru, prin recunoașterea sa că primește bani de la ruși, de la Putin direct, și un anumit tip de șantaj al său, de data aceasta, cu federalizarea Republicii Moldova pentru a forma majoritatea, pe care-l exercită asupra lui Plahotniuc, pe care vrea să-l ia la Moscova, la Putin. În altă ordine de idei, prezența luni a celor trei diplomați – semn al unui acord trilateral pe ceea ce se va întâmpla în Republica Moldova – ar trebui să fie clar și fără dubii, iar majoritatea și guvernul să se fi realizat în condiții clare și nedisputabile.

Politic, revoluția majorității parlamentare a câștigat meciul, cu sprijin international. Cu ce preț?

La nivel politic, lucrurile sunt mai simple. Două componente ale spațiului politic al Republicii Moldova au convenit să facă o majoritate, au o majoritate și au format o majoritate, structura Parlamentului și a Guvernului. Ele invocă controlul absolut asupra Curții Constituționale deținut de către Vladimir Plahotniuc – un personaj la fel de urât în afara Republicii Moldova, pe toate azimuturile, ca și în interior – și faptul că deciziile din Parlament sunt legale. Doar că transferal de putere e blocat de către PDM și Plahotniuc care nu vor să plece.

Indiferent de opțiuni și perspective, noua majoritate a câștigat partida, iar PDM a pierdut-o. E și o dovadă de neadecvare să te legi de alegeri parlamentare anticipate – tot acolo vom ajunge, cel mai probabil – alegeri care, desfășurate în condiții legale, vor aduce această majoritate la guvernare oricum. Poate mai întărită, poate mai slăbită, dar oricum în aceeași termeni. Doar mai puțin ambigui și contestabili ca acum.

De partea cealaltă, PDM anunță politic că deține puterea interimară, că nu o va ceda ilegal și neconstituțional. Anunță că nu va proceda la o lovitură de forță, utilizând instituții și forță reprezivă sau dosare penale, dar că nu va ceda. Va respecta legea. Că Dodon uzurpă el puterea, când nu aplică hotărârile Curții Constituționale. (De altfel, potrivit presei, în noaptea de sâmbătă spre duminică acesta ar fi dormit cu familia în incinta ambasadei Rusiei la Chișinău). Și aduce oameni în stradă, în corturi în fața instituțiilor, pentru a apăra puterea legitimă și pentru a feri aceste instituții de atacuri eventuale ale unor grupări venite din regiunea separatist, forte pro-ruse și ruse în acțiune hibridă.

Deci din punct de vedere strict politic, Vladimir Plahotniuc și PDM au pierdut partida. Nu au susținere internațională de nicăieri, iar o majoritate s-a format. Pe de altă parte, apelul de duminică a lui Igor Dodon ca lumea să iasă în stradă și perspectiva unor confruntări schimbă jocul și, în contextul unor confruntări de stradă, lasă deznodământul în coadă de pește. Sau mai rău, permite o formă de declarare a stării excepționale și preluarea în forță a puterii. Însă indiferent de variantă, acest deznodământ nu schimbă raporturile de forță, politic vorbind, și nici susținerea internațională. Însă impinge și mai mult Republica Moldova în haos, confruntare și necunoscut, iar deconturile se vor face pe seama populației, oricum.

Republica Moldova dată de cabala internațională rușilor sau Oligarhul care se ține de putere? Sau amândouă realitățile deodată?

LIVE VIDEO Simona Halep-Polona Hercog SE JOACA ACUM pentru SFERTURI!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI