Modul în care virusul suferă mutații, greu de înțeles chiar și pentru cercetători

Modul în care virusul suferă mutații, greu de înțeles chiar și pentru cercetători

Oamenii de știință din Marea Britanie cercetează cazul unui pacient care ar fi fost o gazdă perfectă pentru virus.

Ravindra Gupta, un virusolog de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie), a aflat, în luna iunie a acestui an despre un pacient bolnav de cancer, cancer care se afla internat într-un spital, de o lună, și contractase și coronavirus. Pacientul era tratat pentru un limfom care recidivase și căruia i se administrase rituximab. Este vorba despre un medicament care afectează celulele B producătoare de anticorpi. Acest lucru a făcut ca pacientul respectiv să nu poată scăpa de COVID-19.

Gupta studiază rezistența organismului la administrarea medicamentelor pentru HIV, așa că a devenit interesat de cazul pacientului afectat de cancer și coronavirus. Britanicul a murit la 101 zile după ce fusese diagonsticat cu coronavirus, timp în care nu a reușit să se vindece de această problemă.

Un caz elocvent pentru studii

Lui i s-a administrat medicamentul antiviral remdesivir, dar și două runde de plasmă prelevată de la pacienți care aveau anticorpi pentru coronavirus. Când Ravindra Gupta a studiat secvențele genomului din coronavirusul care a infectat pacientul, a descoperit că SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutații care i-au fi permis să „dribleze” anticorpii, conform sciencemag.org.

Acum, concluziile sale legate de pacientul care și-a pierdut viața între timp sunt cruciale pentru cercetătorii din Marea Britanie care studiază mutația suferită de virus. Tulpina respectivă pare să se răspândească mai repede, dar nu s-a concluzionat că ar fi mai mortală. B.1.1.7 a fost denumită mutația, care ar avea ca bază un pacient infectat pentru o perioadă lungă de timp. Și asta pentru că sistemul imunitar al respectivului bolnav a fost compromis.

„Boală lungă”, probleme mari

„Este o ipoteză care se bazează perfect pe logică și rațiune”, a spus Jeremy Farrar, specialist în boli infecțioase, directorul Wellcome Trust. Oamenii de știință încă încearcă să afle mutațiile existente în B.1.1.7. Problema apărută a aruncat Marea Britanie în izolare, pentru că foarte multe țări și-au suspendat zborurile din și către Regatul Unit.

Nu se poate spune dacă pacientul decedat a fost cel de la care a pornit mutația, dar specialiștii spun că reprezintă un caz reprezentativ și se poate trage concluzia că persoanele care suferă de infectare o perioadă mai lungă de timp au nevoie de îngrijire și mai atentă din partea medicilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News