Medicii, îngrijorați de noua formă de coronavirus. Se fac cercetări de urgență

Medicii, îngrijorați de noua formă de coronavirus. Se fac cercetări de urgență

Autoritățile britanice fac cercetări pentru a stabili dacă noua tulpină de COVID-19, descoperită în Marea Britanie, provoacă o rată de mortalitate mai ridicată.

O nouă tulpină de COVID-19, care a fost descoperită în Marea Britanie, are o rată de răspândire mai mare decât versiunea deja cunoscută, însă cercetătorii se tem că aceasta ar putea provoca probleme mai grave. Astfel, oamenii de știință depun eforturi urgente pentru a se confirma dacă noua tulpină descoperită nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, după cum a declarat sâmbătă Chris Whitty, şeful serviciilor medicale din Anglia, citat de Reuters.

„Aşa cum s-a anunţat luni, Marea Britanie a identificat o nouă variantă a COVID-19”, a spus Whitty într-un comunicat de presă, conform sursei citate.

Potrivit spuselor sale, deşi nu există dovezi actuale că noua variantă a coronavirusului provoacă o rată mai mare a mortalităţii sau că ar afecta eficienţa vaccinurilor, autorităţile britanice lucrează în regim de urgenţă pentru a confirma aceste date, astfel încât să nu existe probleme ulterioare.

„Am alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi continuăm să analizăm datele disponibile pentru a ne îmbunătăţi modul de înţelegere”, a mai spus oficialul britanic după cum se arată în comunicat.

Noua tulpină este mult mai rapidă

Guvernul britanic a declarat luni că o creştere a numărului de infecţii în Londra şi sud-estul Angliei ar putea fi legată de o variantă nouă, mai transmisibilă a virusului. Marea Britanie a raportat vineri 28.507 de noi cazuri de COVID-19 şi 489 de decese, cu rata de reproducere „R” estimată între 1,1 şi 1,2, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor creşte rapid.

Pe de altă parte, Marea Britanie este prima țară europeană care a demarat un program național de vaccinare împotriva noului coronavirus. Potrivit autorităților de la Londra, în prima fază vor fi administrat 800.000 de doze din vaccinul produs de companiile BioNTech și Pfizer.

Marea Britanie a fost prima țară din lumea care a omologat în regim de urgență vaccinul BioNTech-Pfizer și a achiziționat 40 de milioane de doze pentru imunizarea populației. Decizia a fost adoptată în regim de urgență dat fiind că Marea Britanie este țara europeană cu cele mai multe victime provocate de COVID-19. Peste 61.000 de persoane infectate cu noul coronavirus au decedat în Regatul Unit.