COVID-19. Atenție, Români: Măștile neconforme sunt peste tot!

COVID-19. Atenție, Români: Măștile neconforme sunt peste tot!

Se pare că măștile neconforme nu au dispărut în totalitate din România. Deși reprezintă un pericol pentru sănătatea cetățenilor, ele continuă să fie comercializate.

România trece printr-o criză așa cum nu s-a mai văzut, iar problema măștilor neconforme nu face altceva decât să adâncească situația și să-i pună pe cetățeni într-un real pericol.

Sistemul European de Alertă Rapidă pentru Protecția Consumatorului a confirmat temerile României. Într-o notificare trimisă către ei, România a menționat problema măștilor neconforme, iar în urma unei analize a reieșit că pe piața din țară încă există astfel de măști de protecție.

„Încă o notificare a României, în ceea ce priveşte alertele de măşti neconforme de pe piaţă, a fost validată de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene”, se precizează în comunicatul ANPC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măștile marca Simbio, produse fabricate în China, le-ar putea pune în pericol viața cetățenilor.

„Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism relevant. În consecinţă, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare.

Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, se menţionează în notificarea transmisă de România în sistemul de alertă rapidă..

Peste 10.000 de măști neconforme au fost suspendate de pe piață în noiembrie

„Un număr de 10.000 de măşti din această categorie au fost oprite de la comercializare, la jumătatea lunii noiembrie, în urma verificărilor realizate în piaţă”, potrivit ANPC.

Avertisment dur de la ANPC pentru cei ce comercializează astfel de produse

„(...) avertizează pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul 'produse interzise comercializării”, subliniază ANPC.

Aceasta nu este însă prima „abatere” menționată de România, ci a 18-a. România a înaintat 18 notificări pe această problemă, spune Eduardt Cozminschi, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

„(...) nu mai puţin de 18 alerte de măşti neconforme de pe Sistemul RAPEX al Uniunii Europene vin din partea României, până în acest moment (...)”, a spus acesta, conform Agerpres.