China îl ține în șah, după gratii, pe magnatul care vrea democrație. Cererea a fost respinsă
- Nicolae Comănescu
- 14 decembrie 2020, 18:27
Unul dintre adversarii cu anvergură din Hong Kong, ai Chinei comuniste, va trebui să aștepte cel puțin până în aprilie rejudecarea cazului.
Pentru a doua oară din momentul arestării, magnatului Jimmy Lai, un militant pro-democrație, din Hong Kong, i s-a refuzat eliberarea în baza cauțiunii. El este acuzat că a încălcat o lege ce ține de securitatea națională și care a fost impusă de Partidul Comunist din China. Mai exact, ar fi vorba despre o „colaborare cu forțe străine și periclitare a securității naționale”. Este o interpretare a unei legi interpretabile, dar pentru această infracțiune Lai riscă să stea după gratii până la sfârșitul vieții.
Cazul amânat pentru luna aprilie
Legea respectivă a fost introdusă cu forța de chinezi, în Hong Kong, după ce insula a fost zguduită de proteste îndreptate implicării oficialilor de la Beijing în justiția locală. În weekend, celui învinuit de colaborarea cu forțe străine i s-a refuzat cauțiunea. El va trebui să aștepte după gratii un nou termen pentru cazul său, care a fost amânat pentru data de 16 aprilie 2021, conform deciziei instanței.
„La sfârșitul unei anchete aprofundate, efectuate de serviciile de poliție responsabile cu securitatea națională, un bărbat de 73 de ani este acuzat de coluziune cu o țară străină sau cu forțe externe pentru a compromite securitatea națională”, au anunțat reprezentanții poliției, după reținerea lui Jimmy Lai.
Ar fi cerut impunerea sancțiunilor economice
Printre ale afaceri, magnatul deține și un tabloid, „Apple Daily”, unul dintre puținele bastioane media care luptă împotriva influenței Chinei asupra insularilor. Publicația respectivă a anunțat că Lai este acuzat că a cerut unor organizații sau țări să impună sancțiuni economice Hong Kong-ului sau Chinei, din cauza evenimentelor politice.
Sursa citată a explicat că amânarea cazului a fost decisă pentru ca anchetatorii să aibă timp să verifice peste 1.000 de postări și comentarii făcute pe contul de Twitter deținut de omul de afaceri. O dovadă folosită de autorități este legată de faptul că mai mulți politicieni străini îl urmăreau pe Jimmy Lai pe rețeaua de socializare. Ei au citat cu diverse ocazii interviurile date de actualul deținut în mass-media din străinătate.