Explozie provocată la bordul unui petrolier în Arabia Saudită. Indicii teroriste

Explozie provocată la bordul unui petrolier în Arabia Saudită. Indicii teroriste

Nava BW Rhine „a fost lovită din exterior în timpul operațiunilor de descărcare”, în portul Jeddah, „provocând o explozie și un incendiu la bord”, a declarat armatorul din Singapore, Hafnia.

Deocamdată, armatorul navei nu a oferit alte detalii. Autoritățile saudite nu au confirmat imediat explozia care, potrivit Biroului pentru Operațiuni de Comerț Maritim al Marii Britanii (UKMTO), a avut loc duminică în largul orașului Jeddah, un port cheie de la Marea Roșie și centru de distribuție pentru gigantul petrolier saudit Aramco.

„Echipajul a reușit să țină focul sub control, cu ajutorul pompierilor, și niciunul dintre cei 22 de marinari nu a fost rănit”, potrivit armatorului navei.

Luna trecută, o explozie a zguduit un petrolier grec în portul saudit Al-Shuqaiq din sudul Arabiei Saudite. Coaliția militară condusă de Riad, care intervine în Yemen în război împotriva rebelilor houthi, le atribuise acestuia din urmă responsabilitatea acestui act, scrie Le Point.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dryad Global, o companie de supraveghere maritimă din Londra, a raportat explozia de duminică, spunând că ea a lovit un petrolier „la principalul punt de ancorare” din portul Aramco din Jeddah.

Explozia este raportată în timp ce rebelii houthi, susținuți de Iran, își intensifică atacurile asupra Arabiei Saudite învecinate, ca represalii pentru campania militară din Yemen.

Luna trecută, rebelii au spus că au lovit cu o rachetă o uzină operată de Aramco în Jeddah. Compania de stat saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței, a raportat că atacul a străpuns un rezervor  petrolier, provocând o explozie și un incendiu.