Dezastru ecologic în Oceanul Indian. Un petrolier s-a rupt în două

Dezastru ecologic în Oceanul Indian. Un petrolier s-a rupt în două

Un adevărat dezastru ecologic s-a petrecut în zona Insulei Mauritius. O navă cargo s-a rupt în două, iar mii de tone de petrol s-au scurs în ocean.

 

Inițial, nava de marfă, aflată pe coastele Insulei Mauritius din Oceanul Indian, a eșuat. Ulterior, nava s-a rupt în două. „În jurul orei 16:30, o bucată din partea superioară a navei a fost desprinsă”, a declarat Comitetul Național de Criză din Insula Mauritius printr-un comunicat.

Aceasta s-a ciocnit în 25 iulie de un recif de corali din estul insulei, în apropierea rezervației Blue Bay Marine Park

Ne puteți urmări și pe Google News

Nava japoneză, MV Wakashio, se deplasa prin zona Ponte de Ensy la sfârșitul lunii iulie și a început să scurgă tone de petrol în Oceanul Indian săptămâna trecută. O operațiune amplă de curățare a fost demarată de localnici. La începutul acestei săptămâni, o crăpătură din interiorul navei s-a extins și a dus la distrugerea navei, care a tranformat acum apele cristaline într-un dezastru ecologic.

Se apreciază că peste 1.000 de tone de petrol au fost scurse în Oceanul Indian. Tal Harris, coorodonatorul de comunicarea Greenpeace Africa Internațional, a declarat pentru CNN că autoritățile au „decretat zona ca zonă interzisă” și voluntarilor li s-a solicitat încetarea activităților.

Sunil Dowarkasing, un fost startegist pentru Greenpeace International și fost membru al Parlamentului din Mauritius a declarat că unul dintre cele trei rezervoare de petrol a navei a fost deja vărsat în ocean iar echpajul navei încerca din răsputeri să golească celelate două rezervoare înainte ca acestea să ajungă în Ocean. Din păcate, acest lucru nu le-a reușit.

Aproximativ 1,180 tone de petrol au fost scurse în ocean din rezervoarele nave iar în jur de 480 de tone au fost curățate. Nava transporta în jur de 3.800 de tone de petrol, scrie Antena3.

Prim-ministul insulei a declarat stare de urgență a mediului. Scurgerile s-au produs în apropierea unor ecosisteme protejat prin lege, Blue Bay Marine și Park Reseve, mai scrie CNN, citat de Antena 3.

Autoritățile din Mauritius au declarat „stare de urgență ecologică”, după ce nava a eșuat în largul coastelor și aproximativ 1.000 de tone de petrol s-au scurs într-o lagună a Oceanului Indian.