În Rusia, Moș Crăciun lucrează la un nou avion de luptă

În Rusia, Moș Crăciun lucrează la un nou avion de luptă

Grupul rus Rostec va dezvolta un „fighter” de generație 5, beneficiind de tehnologia „stealth” și putând fi pilotat de la distanță.

În timp ce forțele aerospațiale rusești se pregătesc să primească de la Moș Crăciun primele avioane Su-57 „Felon” de generația a 5-a, grupul tehnologic Rostec lucrează în prezent la un avion de luptă ușor, „invizibil”, care poate fi pilotat de la distanță. Anunțul a fost făcut săptămâna aceasta de către Serghei Șemezov, CEO-ul Rostec, pentru agenția TASS.

„Se lucrează pentru dezvoltarea unui sistem de aviație de luptă a viitorului, ușor și mediu. În funcție de design, ar putea fi o platformă cu și fără pilot. Compania lucrează la concept și la cerințele operaționale ”, a declarat Șemezov, scrie Opex 360.

Dezvoltat cu fonduri proprii, pentru moment, acest avion ușor de generația a cincea ar putea face obiectul „cooperării specialiștilor din Rusia cu parteneri străini”, a explicat Serghei Șemezov. „Ar fi interesant din punct de vedere al exporturilor”, a adăugat el, fără a exclude totuși că un astfel de aparat ar putea fi în cele din urmă de interes pentru forțele aerospațiale rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Desigur, dacă se ia o astfel de decizie, aeronava va trebui să fie actualizată la nivelul cerut de Ministerul Apărării”, a spus el.

Rămâne de văzut cu ce partener străin s-ar putea alia Rostec pentru un astfel de proiect. Și cea mai serioasă cale ar fi probabil cea a Orientului Mijlociu. De precizat că, în februarie 2017, grupul rus a dat asigurări că a semnat un memorandum de înțelegere cu Emiratele Arabe Unite pentru „dezvoltarea comună a unei aeronave de luptă de generația a 5-a”, care s-ar fi bazat pe MiG-29 „Fulcrum”.