Cercetătorul care a anticipat evoluția pandemiei ne dă marea veste! Când vom scăpa definitiv de COVID-19

Cercetătorul care a anticipat evoluția pandemiei ne dă marea veste! Când vom scăpa definitiv de COVID-19

Expertul care a prognosticat corect evoluția epidemiei, Octavian Jurma, este foarte optimist odată cu apariția primelor vaccinuri anti-COVID-19. Dacă va fi respectat planul de vaccinare, Jurma anticipează o eradicare a pandemiei.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care a anticipat corect evoluția epidemiei, a explicat că eficiența și specificitatea vaccinului anti-COVID-19 „sunt enorme”. Specialistul mai precizează că pandemia de COVID-19 ar putea fi eradicată până în toamna viitoare cu o condiție: să fie respectat planul de vaccinare.

Impactul pe curbă, după ce 40-50% din populație va fi vaccinată

Pandemia poate fi complet oprită până în toamnă dacă se respectă acest plan de vaccinare, dacă peste 60% din populație este vaccinată. Impactul pe curbă se va vedea mult mai repede, după ce 40-50% din populație va fi vaccinată. Pe lângă cei vaccinați vom avea și o parte din populație care va fi imunizată natural până la acel moment”, a spus Octavian Jurma la GÂNDUL.RO.

Potrivit expertului, ne putem aștepta la încă un val epidemiologic în februarie 2021, însă dacă nu reușim să facem campania de vaccinare ne putem trezi cu un alt val în toamnă. „Procesul de vaccinare pare destul de simplu pe hârtie, dar nu va fi atât de ușor. Avem în Parlament reprezentanți împotriva vaccinării. Va fi mult mai greu de pus în practică acest plan pentru că vor fi oameni care se vor opune și vor avea o reprezentanță politică a vocii lor în Parlament”.

Totodată, medicul spune că autoritățile testează foarte puțin, și chiar dacă vor lua măsuri complete de carantinare în prezent, efectele pozitive se vor vedea abia peste o lună pe curba deceselor: „În fiecare zi, în București, 2,5 % din cazurile de acum vor deceda în următoarele 2-3 săptămâni”, atrage atenția cercetătorul.

„Faptul că nu se testează în continuare este îngrijorător”

Octavian Jurma se alătură vocilor autorizate care consideră că se fac mult prea puține teste față de cât ar fi necesar, astfel că avem o privire distorsionată asupra pandemiei.

 „Nu vedem un efort de a se reveni pe testare și faptul că nu se testează în continuare este îngrijorător. Bucureștiul se apropie de valorile naționale din vară și produce acum mai multe cazuri zilnice ca atunci. Nu este nicio umbră de îndoială. Capitala singură poate satura întreaga capacitate ATI din țară. Și impactul economic și social este enorm în toată țara, dacă sistemul medical este în colaps.

Economia noastră modernă se bazează pe un sistem de siguranță sanitară. Astfel, ne întoarcem în Evul Mediu. Din păcate, infecțiile pe care le vedem acum se vor reflecta ca și cazuri grave abia peste o săptămână, 14 zile. Din păcate, în fiecare zi, în București, 2,5 % din cazurile de acum vor deceda în următoarele  2-3 săptămâni”.

Ne puteți urmări și pe Google News