Alertă maximă la doar o zi de testare a vaccinului Pfizer/BioNTech! Ce s-a descoperit în Marea Britanie

Alertă maximă la doar o zi de testare a vaccinului Pfizer/BioNTech! Ce s-a descoperit în Marea Britanie

La scurt timp de la debutul campaniei de vaccinare, în Marea Britanie, oficialii atrag atenția că în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni, administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech anti-Covid-19 nu este recomandată.

Autoritățile din Marea Britanie au emis un avertisment care le recomandă persoanelor cu reacții alergice severe „semnificative" să nu facă vaccinul Pfizer/BioNTech anti-Covid-19. Recomandarea survine la scurt timp după ce s-a relatat că doi pacienți care și-au făcut vaccinul, marți, când a debutat campania de vaccinare în Regatul Unit, au manifestat reacții alergice puternice. Toate persoanele care s-au programat pentru administrarea vaccinului vor fi chestionate în legătură cu istoricul reacțiilor alergice.

Autoritățile sanitare britanice au anunțat că cele două persoane în cauză fac parte din sistemul național de sănătate (NHS) și au primit vaccinul Pfizer/BioNTech în prima zi a campaniei de vaccinare în masă care a debutat marți, informează The Guardian.

Anterior debutului campaniei, autoritatea care reglementează regimul medicamentelor, MHRA, emisese un avertisment că există posibilitatea să apară reacții alergice importante după vaccinare în cazul persoanelor cu alergie la medicamente, alimente sau vaccinuri. Alerta este inclusă și în prospectul vaccinului Pzifer/BioNTech, dat recent publicității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile sanitare au explicat că toate instituțiile implicate în programul de vaccinare la nivel național au fost informate de această măsură de precauție, după semnalarea celor două cazuri. Concret, orice persoană care s-a înscris pentru vaccin, începând de miercuri, va trebui să dea informații detaliate despre istoricul său alergic.

Pacienții au dezvoltat reacții anafilactice

„Așa cum se întâmplă destul de frecvent în cazul noilor vaccinuri, MHRA a făcut recomandări pentru ca oamenii cu un istoric important de reacții alergice să fie foarte precauți după cazul celor două persoane care au avut un răspuns negativ la vaccinul Pfizer/BioNTech/ Ambele persoane se recuperează foarte bine”, a declarat profesorul Stephen Powis, director medical național al NHS.

Persoanele vizate de această precauție majoră sunt, și cele care au un injector cu adrenalină. Potrivit recomandării MHRA, „orice persoană care are un istoric alergic semnificativ la un vacin, medicament sau aliment (cum ar fi un istoric anterior al unei reacții anafilactice sau persoanele cărora li s-a recomandat să poarte un autoinjector cu adrenalină), nu trebuie să primească vaccinul Pfizer/BioNtech”.

Oficialii britanici mai anunță că în centrele de vaccinare s-au amenajat facilități de recuperare, unde pacienții care manifestă reacții adverse la vaccin sau alte simptome vor fi supravegheați medical.