Acul lung al Beijingului. Emirul din Dubai, cobai la vaccinul din China

Acul lung al Beijingului. Emirul din Dubai, cobai la vaccinul din China

China a dezvoltat și ea mai multe vaccinuri candidate împotriva Covid-19. Dar, spre deosebire de cei de la Moderna, Pfizer sau AstraZeneca, se știe foarte puțin despre ele, chiar dacă sunt deja în uz și laboratoarele care le-au dezvoltat dau asigurări despre eficiența lor.

Moderna, Pfizer, AstraZeneca: cursa pentru vaccinurile  anti Covid-19 pare să se fi redus în ultimele săptămâni la un sprint în trei, după publicarea unor rezultate foarte încurajatoare în ceea ce privește eficacitatea lor. Pfizer a obținut chiar, miercuri, autorizația de a-și trimite vaccinul în Marea Britanie, începând de săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, departe de tumultul mediatic occidental, peste un milion de chinezi au fost vaccinați împotriva Covid-19, a declarat Liu Jingzhen, CEO al Sinopharm, un grup farmaceutic care a dezvoltat un candidat la vaccin, intervievat, joi,  de revista științifică Nature. „Până în prezent, nu au existat cazuri de complicații”, a adăugat Liu, scrie France 24.

Cel puțin patru vaccinuri în faza 3 de teste

Laboratoarele chineze au semnat deja contracte pentru a vinde sute de milioane de doze din vaccinurile lor către țări precum Brazilia, Mexic, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Mohammed ben Rashid al-Maktoum, Emirul din Dubai, chiar s-a oferit voluntar să participe la un studiu clinic chinez la începutul lunii noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ce știm este „că există cel puțin patru vaccinuri care se află în faza 3 a testelor”, adică ultimul pas care constă în testarea moleculei pe cei mai mulți voluntari posibili”, rezumă Bernd Salzberger, directorul departamentului de boli infecțioase de la clinica universitară din Regensburg (Germania).

Două vaccinuri par să fi obținut o autorizație de urgență pentru a fi distribuite unor anumite categorii ale populației, precum militarii sau angajații care lucrează în străinătate, precizat New York Times într-o anchetă cu privire la vaccinurile chinezești, publicată juna trecută.

Trei dintre aceste vaccinuri chinezești se bazează pe așa numita tehnologie de virus inactivat . „Aceasta este cea mai veche tehnică de vaccinare existentă. Aceasta constă în prelevarea unei bucăți de virus, făcându-l inofensiv și injectarea acestuia în corpul pacientului, astfel încât sistemul său imunitar să dezvolte un răspuns adecvat”, notează Zoltan Kis, specialist în vaccinuri la Imperial College London.

Avantajul este că știi cum să minimizezi riscul de a avea efecte secundare periculoase. Dar acestea sunt și vaccinurile care necesită cel mai mult timp pentru a se dezvolta. Cel mai recent vaccin chinezesc folosește o tehnică similară cu cea dezvoltată de Oxford pentru AstraZeneca.