Secretomania UE care învăluie Marea Afacere a vaccinurilor anti-COVID
- Adrian Pătrușcă
- 4 decembrie 2020, 16:06
Cât anume plătește Comisia pe o doză de vaccin nu se cunoaște cu precizie. Unii producători de vaccinuri, precum AstraZeneca, au fost mai transparenți, afirmând că vând vaccinul la prețul de cost (circa 2 euro), până la sfârșitul pandemiei.
Potrivit Financial Times, compania intenționează să majoreze prețul din iulie 2021.
Alte companii, precum Moderna, au oferit cifre aproximative. Aceasta și-a estimat vaccinul la 32-37 de dolari doza, dar apoi a încheiat un contract cu guvernul SUA la prețul de 25 de dolari doza. Reuters a scris că UE a achiziționat vaccinul la un preț sub 25 de dolari pe doză.
Ce este sigur este că vaccinurile bazate pe tehnologia mRNA (cum sunt cele ale Moderna și al Pfizer) sunt mult mai scumpe decât vaccinurile convenționale, deși ele ar putea deveni mai ușor de fabricat pe termen lung. Producerea mRNA este mai rapidă și mai ieftină decât cultivarea celulelor, așa cum are nevoie AstraZeneca pentru vaccinul său.
Nu există reglementări UE privind prețul maxim pe care aceasta îl poate achita pentru vaccinuri. Singurul comentariu al Comisiei, făcut de Gallina, a fost că nu va semna contracte pentru vaccinuri pe care țările UE să nu și le permită.
În aceste condiții, deocamdată este imposibil de știut cât câștigă producătorii de vaccinuri din această afacere. Însă, din cel puțin un punct de vedere, profiturile au fost considerabile.
Când Pfizer și Moderna au anunțat rate de eficiență mari la testele preliminare, cursul acțiunilor lor a explodat. Conducătorii celor două companii au câștigat deja bani mulți din vânzarea de acțiuni, încă înainte ca vaccinurile lor să fi obținut aprobarea legală.
Această informație nu a făcut decât să sporească îngrijorarea parlamentarilor europeni, care au cerut încă din vară ca Bruxelles-ul să dea publicității mai multe informații despre contracte, de la prețul per doză la indemnizațiile de risc pe care UE a acceptat să le plătească producătorilor.
Drept răspuns, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat în repetate rânduri că are mâinile legate, Comisia neputând divulga nici o informație legată de contracte fără acordul companiilor.
Numărul mare de vaccinuri achiziționate (circa 2 miliarde la o populație de 440 de milioane de locuitori) și destinația lor constituie și ele semne de întrebare importante.
Comisia permite țărilor UE să vândă sau să doneze vaccinurile altor țări.
Unii critici susțin că, în condițiile în care oferta este încă restrânsă și vaccinurile achiziționate vor fi administrate cu prioritate cetățenilor europeni, țările lumii a treia vor rămâne nevaccinați o perioadă lungă de acum încolo.