Iran și bomba atomică. Joe Biden: „Este ultima chestie blestemată de care e nevoie”

Iran și bomba atomică. Joe Biden: „Este ultima chestie blestemată de care e nevoie”

„Cea mai bună modalitate de a înregistra o anumită stabilitate în regiune” este de a ne ocupa de programul nuclear al Teheranului, a spus președintele ales al SUA.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat, pentru The New York Times (NYT) că vrea să demareze rapid noi negocieri cu Iran, în consultare cu aliaţii Washingtonului, însă doar după revenirea SUA în acordul asupra programului nuclear iranian din care Donald Trump şi-a retras ţara, informează AFP.

Într-un interviu acordat marţi seara la telefon unui editorialist al cotidianului american, interviu publicat miercuri, democratul a confirmat poziţia pe care a exprimat-o înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. În septembrie, Biden a scris într-un articol că dacă Teheranul revine la „o respectare strictă” a limitelor impuse programului său nuclear prin acordul internaţional din 2015, Statele Unite vor reveni la rândul lor în acord, ca „punct de plecare” pentru viitoare negocieri, scrie Agerpres.

„Aceasta va fi dificil, însă da”, a declarat Joe Biden atunci când a fost întrebat de jurnalistul de la NYT dacă îşi menţine poziţia în această problemă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cea mai bună modalitate de a înregistra o anumită stabilitate în regiune” este de a ne ocupa de programul nuclear al Teheranului, a spus Biden. Dacă Iran se va dota cu bomba atomică, va exista o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, iar aceasta este „ultima chestie blestemată de care e nevoie în această parte a lumii”, a mai apus viitorul preşedinte american.

Revenirea în acordul nuclear cu Republica islamică ar însemna ridicarea sancţiunilor draconice impuse de Donald Trump după ce a retras Statele Unite din acest acord, în 2018.

Ca răspuns la sancţiuni, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele sale asumate în cadrul acordului semnat la Viena.