Evenimentul Zilei > International > Când va avea Iranul bomba atomică. Preşedintele Rouhani a spus-o clar!
Când va avea Iranul bomba atomică. Preşedintele Rouhani a spus-o clar!

Când va avea Iranul bomba atomică. Preşedintele Rouhani a spus-o clar!

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani a afirmat, miercuri că ţara sa nu va încerca niciodată să obţină arme nucleare, indiferent de acordul în domeniul nuclear.

De asemenea, preşedintele iranian a solicitat puterilor europene să evite greşeala Washingtonului de a încălca pactul încheiat în 2015 cu Teheranul

„Noi nu am căutat niciodată arme nucleare (…) Cu sau fără acordul nuclear, nu vom căuta niciodată arma nucleară (…) Puterile europene vor fi responsabile pentru consecinţele încălcării pactului’, a afirmat Rouhani.

În replică la retragerea Statelor Unite din acordul nuclear în 2018 şi reimpunerea de sancţiuni împotriva sa, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate, renunţând la începutul anului şi la ultima restricţie pe care o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge.

Noile tensiuni create de uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani par să fi grăbit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitările din acord.

Potrivit preşedintelui Rouhani, Iranul îşi menţine angajamentul faţă de acord şi ar putea reveni asupra ultimelor măsuri dacă celelalte părţi îşi vor respecta obligaţiile, potrivit agerpres.ro