COVID-19. Decizie crucială pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, în UE. Anunțul EMA

COVID-19. Decizie crucială pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, în UE. Anunțul EMA

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va organiza cel mai târziu la 29 decembrie o reuniune extraordinară pentru a da - sau nu - undă verde comercializării vaccinului dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech.

Anunțul EMA de marți, preluat de AFP și reluat de Agerpres, vizează prima etapă din procesul de imunizare a populației europene față de noul coronavirus din China.

„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, menţionează dpa şi Reuters.

Vaccinul e deja în Europa

În urmă cu două zile, vaccinul dezvoltat de Pfizer a fost transportat la Bruxelles din SUA, folosind avioanele United Airlines. Transporturile au înceăut încă de vineri, iar dozele de vaccin au fost transportate în lăzi frigorifice şi sunt gata pentru a fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate şi omologate.

Aceste zboruri reprezintă doar una dintre verigile lanţului global de aprovizionare pus la punct pentru a face faţă provocărilor logistice pe care le presupune distribuirea vaccinului anti-COVID-19.

Planul de distribuţie include stocarea dozelor de vaccin în depozitele frigorifice deja existente în centrele companiei Pfizer din Kalamazoo, Michigan şi Puurs, Belgia, precum şi dezvoltarea facilităţilor similare din Pleasant Prairie, Wisconsin, respectiv Karlsruhe, Germania.

Lanţul logistic presupune, de asemenea, zeci de zboruri cargo şi sute de transporturi rutiere în fiecare zi.

UE are contract și cu Moderna

Comisia Europeană a aprobat, pe 25 noiembrie, un nou contract, al șaselea, cu societatea farmaceutică Moderna, în cadrul strategiei UE privind vaccinurile.

iniţială a 80 de milioane de doze de vaccin în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opţiune de a solicita până la încă 80 de milioane de doze suplimentare. Livrarea urmează să se facă odată ce vaccinul de compania Moderna și-a dovedit eficacitatea împotriva COVID-19. Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană, contractul cu Moderna va extinde portofoliul deja amplu de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa. Acest portofoliu include contractile semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer şi contractul aprobat cu CureVac.