Germania va alege succesorul lui Merkel. Când va avea loc

Germania va alege succesorul lui Merkel. Când va avea loc

Aceste alegeri generale vor reprezenta o ruptură pentru această țară pe care Angela Merkel a condus-o de 15 ani și a cărei popularitate bate încă recorduri.

Data la care Angela Merkel va părăsi postul de cancelar se apropie, după cincisprezece ani în fruntea țării. Guvernul de la Berlin a propus, miercuri, , ca alegerile generale care vor organiza succesiunea sa la cancelarie să se desfășoare duminică, 26 septembrie 2021.

Propunerea făcută în Consiliul de Miniștri nu a fost încă aprobată în mod oficial de șeful statului , Frank-Walter Steinmeier, scrie Le Point.

Aceste alegeri vor marca, indiferent de rezultatul lor, o ruptură pentru Germania odată cu plecarea programată de la putere a Angelei Merkel, cancelar din 2005.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angela Merkel anunțase, la sfârșitul anului 2018, după mai multe înfrângeri electorale ale partidului ei conservator creștin-democrat, CDU, că nu mai vrea să candideze pentru un al cincilea mandat.

Acum în vârstă de 66 de ani, cea care părea acum câteva luni marcată de uzura puterii, se bucură astăzi de un rating record de popularitate.

Merkel este lăudată pentru buna gestionare a crizei sanitare generate de pandemia Covid-19. Peste șapte germani din zece spun că sunt mulțumiți de activitatea sa.

Continuitate sau viraj la dreapta

Drept urmare, partidul său, care de câțiva ani s-a confruntat cu erodarea bazei electorale, și-a recăpătat forța și este în mare parte în fruntea sondajelor cu peste 36% din opiniile favorabile. Creștin-democrații germani sunt divizați însă în legătură cu a urma un curent centrist, partisan al continuității,  și tentația unui viraj spre dreapta.

Un congres al partidului trebuie, în principiu, să își numească noul președinte, la mijlocul lunii ianuarie.

Trei candidați sunt în cursă: doi moderați, Armin Laschet, șeful celei mai populate regiuni, Renania de Nord-Westfalia, precum și Norbert Rottgen , expert în politică externă și susținător al unei linii mai de dreapta, și Friedrich Merz, un adversar istoric al Angelei Merkel.