Uniunea Europeană îl invită pe Joe Biden la Bruxelles, la un summit cu cei 27

Uniunea Europeană îl invită pe Joe Biden la Bruxelles, la un summit cu cei 27

Relațiile dintre cele două blocuri au fost tensionate și tumultuoase în timpul celor patru ani de președinție a lui Donald Trump, care a văzut Uniunea Europeană ca „un dușman”.

Cei doi președinți ai instituțiilor europene s-au întreținut, luni, cu Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite, și l-au invitat la Bruxelles la „o reuniune specială” anul viitor.

„Tocmai am vorbit cu președintele ales Joe Biden și l-am invitat la o întâlnire specială la Bruxelles anul viitor cu liderii Uniunii Europene”, a anunțat Charles Michel, președintele Consiliului European, organismul statelor membre.

„Să reconstruim o alianță puternică între Uniunea Europeană și Statele Unite”, a insistat el. Relațiile dintre cele două blocuri au fost tensionate și tumultuoase în timpul celor patru ani de președinție a lui Donald Trump, care a văzut Uniunea Europeană ca „un dușman”, scrie Le Figaro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„L-am felicitat pentru victoria sa. Acesta este un nou început pentru parteneriatul global dintre UE și Statele Unite ”, a anunțat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul Twitter.

„O Uniune Europeană puternică și  Statele Unite puternice care lucrează împreună pot forma agenda globală bazată pe cooperare, multilateralism, solidaritate și valori comune”, a spus ea.

Ursula von der Leyen și Charles Michel au vorbit separat prin telefon cu Joe Biden și fiecare a comunicat pe cont propriu, rupând o tradiție a declarațiilor comune stabilite de predecesorii lor, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.

Joe Biden și Charles Michel s-au întreținut aproximativ douăzeci de minute, se arată într-un comunicat al serviciilor sale.