O judecătoare și un primar au primit ani grei de închisoare. Care e decizia instanței

O judecătoare și un primar au primit ani grei de închisoare. Care e decizia instanțeiSursa foto: Arhiva EvZ

Un dosar întocmit de procurorii DNA are în centrul său un fost magistrat și un fost edil, acuzați pentru fapte de corupție.

Judecătoarea Corina Eugenia Jianu și Nicolae Matei, fost primar al orașului Năvodari, au fost condamnați, vineri, la 7, respectiv 9 ani de închisoare cu executare. Cei doi au făcut obiectul unui dosar legat de retrocedări ilegale, cu un prejudiciu de 26,5 milioane de euro, iar decizia instanței nu este definitivă.

Dosarul a fost trimis pe rol în 2015, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). La vremea comiterii faptelor, Corina Eugenia Jianu lucra la Tribunalul Constanța și este acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu și luare de mită. Nicoale Matei este învinuit de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat și dare de mită, conform info-sud-est.ro.

Nu s-a constituit în parte civilă

Procurorii au estimat că prejudiciul total se ridică la 26,5 milioane de euro, la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce în urma unui schimb de terenuri, mai notează sursa citată. Primarul orașului Năvodari este Florin Chelaru, fost viceprimar în mandatul lui Nicolae Matei. Edilul nu a anunțat în timpul urmării penale dacă se constituie în parte civilă pentru a recupera prejudiciul creat orașului.

„Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari”

„La data de 23 iulie 2012, inculpatul Matei Nicolae și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de primar al orașului Năvodari, legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha.

Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obținute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului”, se arată în comunicatul DNA Constanța”, spuneau procurorii DNA, într-un comunicat remis la data de 28 noiembrie 2014.

 

Ne puteți urmări și pe Google News