Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se mai găsește pe fundul lacului Tașaul, de lângă Năvodari
Ce se mai găsește pe fundul lacului Tașaul, de lângă Năvodari

Ce se mai găsește pe fundul lacului Tașaul, de lângă Năvodari

Un autoturism care a fost folosit la comiterea unui furt dintr-un bancomat, comis la sfârșitul lunii februarie în comuna Lumina, a fost descoperit pe fundul lacului Tașaul

Maşina a fost scoasă din apă cu ajutorul scafandrilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.

Polițiștii din cadrul „Serviciului Investigații Criminale Constanța” au găsit autoturismul care ar fi fost folosit la comiterea faptei în lacul Tașaul și, în cursul zilei de marți, 26 mai, acesta a fost recuperat cu ajutorul scafandrilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Fapta a fost comisă la data de 26 februarie, când un bărbat ar fi distrus, prin utilizarea unei substanțe explozive, un bancomat din incinta unei societăţi comerciale din localitatea Lumina și ar fi sustras cutii în care erau depozitate sume de bani. Bărbatul a folosit un amestec de acetilenă pentru a provoca explozia. În momentul furtului, în bancomat se afla suma de aproximativ 100.000 de lei, din care au dispărut 60.000 de lei, paguba nefiind recuperată.

Polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat, în data de 21 mai, o percheziție domiciliară pe raza localității Culmea din județul Constanța. În urma administrării probatoriului în cauză, un bărbat, de 36 de ani, a fost reținut de polițiști, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, furt calificat și nerespectarea regimului materiilor explozive. La data de 22 mai, acesta a fost prezentat instanței de judecată, care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor și a implicației tuturor persoanelor participante.

Lacul Tașaul s-a format prin închiderea aluvionară a gurii maritime a văii râului Casimcea,  cu țărmurile prezentând promontorii și golfuri, înalte de la trei la 12 metri . Are o adâncime maximă de 5,4 m. Apa este ușor salmastră, cu un nivel al luciului apei, care se menține constant datorită aportului râului Casimcea.

Există și două insule, „Ada” sau „Anonisa” cu o suprafață de 30,3 ha și o altitudine maximă de 12,8 m, și „Ostrov” sau „Platinisa”, cu o suprafață de 3,0 ha și o altitudine maximă de 4,6 m. Denumirea de „Tașaul” înseamnă „stâna de piatră, în limba turcă.