Biserica Ortodoxă, lovită crunt! Patriarhul Serbiei a murit infectat cu SARS-CoV-2
- Andrei Arvinte
- 20 noiembrie 2020, 10:07
Lovitură cruntă pentru Biserica Ortodoxă. Patriarhul Serbiei Irineu a murit din cauza infecției cu Covid-19, anunțul fiind făcut de președintele Aleksandar Vucic.
Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic vineri, pe contul său oficial de Instagram, transmite Reuters.
„Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată”, a scris Vucic sub o fotografie în alb-negru a patriarhului.
Patriarhul Irineu al Serbiei, în vârstă de 90 de ani, un conservator care exercita şi o influenţă politică majoră, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus la 4 noiembrie, fiind internat de atunci într-un spital militar din Belgrad.
De unde s-a infectat Patriarhul?
Patriarhul Irineu al Serbiei a participat recent la o impresionantă slujbă religioasă ocazionată de înmormântarea unui alt prelat sârb, mitropolitul Amfilohie, care a murit după ce a contractat maladia COVID-19.
La acea înmormântare au participat mii de persoane, iar multe dintre ele nu au purtat măşti sanitare.
Mai mulţi oficiali numiţi în viitorul guvern muntenegrean, inclusiv prim-ministrul desemnat Zdravko Krivokapic, s-au aflat printre participanţii care nu au respectat dispoziţiile sanitare.
Episcopul desemnat pentru a-i urma în funcţie mitropolitului Amfilohie în calitate de lider al SPC în Muntenegru, Ioanichie, a contractat la rândul lui maladia COVID-19 şi a fost spitalizat cu simptome de pneumonie.
Un proeminent medic din Muntenegru a declarat sâmbătă că acea ceremonie funerară, organizată pe durata a două zile, ar fi „un focar de îmbolnăvire” şi a îndemnat autorităţile să o interzică.
Cine a fost Patriarhul Irineu
Patriarhul Irineu (Irinej – Gavrilovic) al Serbiei, arhiepiscop de Peć şi mitropolit de Belgrad-Karlovci, s-a născut în 28 august 1930, în localitatea Vidova, de lângă oraşul Čačak, Serbia. A absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad.
După absolvire, şi-a făcut serviciul militar timp de un an şi jumătate. Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a numit profesor al Seminarului Teologic Prizren. Înainte de a-şi asuma această misiune a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de lângă Belgrad, în octombrie 1959, de patriarhul Gherman al Serbiei, scrie Europalibera.
În aceeaşi lună, la Praznicul Sfintei Parascheva, 27 octombrie 1959, la Biserica Ruzica din Belgrad, a fost hirotonit ieromonah. În timpul în care a fost profesor la Seminarul Prizren, a făcut studii postuniversitare la Atena.