Vaccinul anti-COVID-19 poate potoli isteria clasei politice

Vaccinul anti-COVID-19 poate potoli isteria clasei politice Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Mult-anunțatul vaccin anti-coronavirus este denunțat de unii politicieni și analiști dornici de aplauzele conspiraționiștilor ca fiind o armă politică menită să abată atenția de la cele ce se întâmplă în România.

În ciuda faptului că variantele dezvoltate de diverse companii farmaceutice anunță o rată a imunizării de peste 95%, în special pentru persoanele peste 65 de ani.

Pe unul dintre acești analiști sceptici l-am văzut într-un supermarket cu două rânduri de măști puse una peste alta și cu mănuși de cauciuc. Din buzunarul canadienei ieșea gâtul încovoiat al unei sticle de dezinfectant. Îi mai lipsea o lampă UV și, eventual, izoleta parcată afară, pentru a fi în deplină siguranță.

Ca să răspund la o întrebare nepusă, dar care i-ar veni în mod logic oricui în minte, voi spune că da, mă voi vaccina! Voi face tot posibilul să pun mâna pe acest vaccin pentru mine, familia mea și cei apropiați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sondajului Avangarde, scepticii de serviciu au un public destul de consistent. 61% dintre cei chestionați au declarat că fie nu se vor vaccina, fie vor aștepta să vadă ce se întâmplă cu cei care se vaccinează.

Trecând însă peste valențele terapeutice ale vaccinului anti-COVID-19, trebuie spus că apariția acestui vaccin ar fi un bun prilej pentru ca întreaga clasă politică să înceapă să discute într-un mod responsabil despre felul în care va arăta România în următorii patru ani. Făcând ca visul urât al pandemiei să treacă pe locul al doilea în discursul public.

Vom avea un parlament care, timp de patru ani, va putea legifera în mod coerent, un guvern care va putea construi autostrăzi și un Președinte care va putea duce până la capăt unul dintre proiectele asumate în primul mandat sau, de ce nu, unul nou. Ne-am dori ca acest lucru să însemne că România va arăta, în 2024, mult mai europeană și mult mai responsabilă. Poate și cu mai multă demnitate națională.

După alegerile din 7 decembrie, România va avea un guvern și un președinte care au în față o perioadă de patru ani de zile fără campanii electorale! Ceea ce însemnă fără discursuri politicianiste, fără obsesii politice și, dacă se poate, fără ură. Este o șansă pe care, dacă o ratăm, vom condamna la subdezvoltare o întreagă generație. Generația copiilor mei, a copiilor și nepoților tuturor.