Australia recunoaște că a ucis „ilegal” zeci de civili în Afganistan

Australia recunoaște că a ucis „ilegal” zeci de civili în Afganistan

„Poporului afgan, în numele forței de apărare australiene, îmi cer sincer și fără rezerve scuze scuze pentru orice acțiune greșită a soldaților australieni”, a declarat generalul Angus Campbell, cel mai înalt responsabil militar al Australiei.

Potrivit generalului Angus Campbell, 39 de civili afgani au fost uciși de soldații australieni în perioada  2007- 2013. După ani de dezvăluiri de presa, Australia a făcut pasul, joi, prin a recunoaște că a ucis „ilegal” civili în Afganistan.

„Poporului afgan, în numele forței de apărare australiene, îmi cer sincer și fără rezerve scuze scuze pentru orice acțiune greșită a soldaților australieni”, a declarat generalul Angus Campbell.

„Unele patrule au încălcat legea, reguli au fost încălcate, întâmplările au fost inventate, minciuni au fost spuse și prizonieri au fost uciși”, a adăugat șeful armatei australiene, scrie Le Point.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei 25 de membri ai forțelor speciale acuzați de greșeli în 23 de incidente au lăsat o „pată” asupra regimentului lor, a forțelor armate și a Australiei, a adăugat el, recomandând urmărirea penală pentru crime de război.

El a cerut, de asemenea, revocarea anumitor medalii acordate forțelor de operațiuni speciale care au servit în Afganistan între 2007 și 2013.