România rămâne țara cu cele mai multe WC-uri în curte. Cum stau ceilalți membri UE

România rămâne țara cu cele mai multe WC-uri în curte. Cum stau ceilalți membri UE

Aproape un sfert din gospodăriile din România au toaleta în exterior, de zece ori mai multe decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, conform unui studiu dat publicității e Eurostat

Ponderea locuinţelor din România care nu au WC în interior este de peste zece ori mai mare decât media din restul statelor din Uniunea Europeană, după cum arată datele publicate de Eurostat. Țara noastră este singurul stat european, membru al UE, unde aproape 25% din populație trăiește, încă, în locuințe cu toaletă în curte.

Conform statisticilor, în anul 2019, aproximativ 2% din populaţia Uniunii Europene mai trăia în gospodării care nu aveau o toaletă în interior. Procentul este în scădere cu 1,7 puncte, raportat la situația din 2010, când erau înregistrate 3,7% dintre locuințe. Între statele membre UE care stau cel mai prost la acest capitol sunt România, unde 24,2% din locuitori nu au o toaletă în interiorul locuinţei, urmată la mare distanță de vecinii din Bulgaria cu 13,7%% şi Ungaria cu 3,1%.Nici țările baltice nu stau mai bine la acest capitol, al toaletelor din curte, conform statisticilor. În Lituania 10% din populație trăiește în gospodării cu toaletă în curte, fiind urmată de Letonia cu 8,7% și Estonia cu 4,7%.

Trebuie spus că România a înregistrat, totuși, un progres semnificativ în acest domeniu,în ultimii ani, raportat la situația înregistrată în urmă cu un deceniu. Astfel, din informațiile publicate de Eurostat, în 2019, aproape o treime din populație, 27%, trăia fără o toaletă în interiorul casei. România a rezolvat partial această problemă, dacă avem în vedere că în anul 2010, ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9% în țara noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, la polul opus, ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior este mai mică de 1% în 19 state membre ale Uniunii Europene. Pe primul loc se află Suedia, stat unde procentul locuințelor fără toaletă în interior se apropie de 0%. Pe următoarele locuri se clasează Luxemburg, Malta, Olanda şi Slovenia, toate aceste state având undeva la 0,1%. În Germania doar 0,2% dintre locuințe nu beneficiază de o toaletă în interior.

De menționat că ziua de 19 noiembrie a fost declarată de ONU drept Ziua mondială a toaletei.