Ministerul Energiei estimează economii de 40% pentru mini-reactoarele nucleare de la Doicești

Ministerul Energiei estimează economii de 40% pentru mini-reactoarele nucleare de la Doicești Centrală nucleară. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Energiei estimează că proiectul pentru construirea unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) la Doicești, realizat de compania americană NuScale, va necesita un buget de aproximativ 4,9 miliarde de euro.

În noiembrie anul trecut, NuScale a anunțat anularea oficială a proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP), din Idaho, care era destinat să fie primul proiect de acest tip realizat de companie.

Centrala nucleară de la Doicești ar putea fi cu peste 41% mai ieftină

În începutul anului 2023, costurile estimate pentru centrala nucleară CFPP din Idaho, care avea aceeași capacitate de 462 MW ca și proiectul de la Doicești, au fost revizuite în sus cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari la 9,3 miliarde dolari.

Totul din cauza creșterii semnificative a prețurilor materialelor și echipamentelor, precum și a majorării costurilor de finanțare în contextul dobânzilor în creștere și al celei mai mari inflații din Statele Unite în ultimele patru decenii.

Conform celor mai recente date furnizate de Ministerul Energiei în cadrul Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) al României, centrala nucleară SMR de la Doicești ar putea avea un cost cu peste 41% mai mic decât proiectul similar din Statele Unite.

Reactoare modulare mici, Doicești

Reactoare modulare mici. Sursa foto: info.westinghousenuclear.com

Sebastian Burduja estima costuri cu 20-30% mai mici

În primăvara acestui an, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la fața locului că proiectul de la Doicești ar putea avea un cost cu 20-30% mai mic decât proiectul similar din Statele Unite.

„Ce pot să vă spun, din discuțiile cu NuScale, ei mi-au spus că proiectul Doicești este semnificativ mai ieftin, cu 20-30%.

În cifra de nouă miliarde dolari din SUA intra și costul de finanțare, intrau și multe alte lucruri”, transmitea atunci Burduja.

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce buget este estimat pentru reactoarele de la Cernavodă

Estimările arată că bugetul necesar pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă se ridică la aproximativ șapte miliarde de euro.

Acestea sunt planificate pentru finalizare în 2031 și 2032, în timp ce centrala SMR de la Doicești, cu termenul de punere în funcțiune prevăzut pentru anul 2030, va fi finalizată înaintea lor.

La sfârșitul lunii iulie, Societatea mixtă RoPower Nuclear SA, deținută în mod egal de Nuclearelectrica (SNN) și Nova Power&Gas din grupul E-INFRA, a semnat contractele pentru a doua fază a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru centrala SMR de 462 MW de la Doicești.

Proiectul utilizează tehnologia NuScale, dezvoltată de compania americană NuScale și de conglomeratul industrial texan Fluor, potrivit Profit.ro.