Erdogan joacă la două capete! Proteste masive la vizita sa în Cipru. Va cădea semiluna?

Erdogan joacă la două capete! Proteste masive la vizita sa în Cipru. Va cădea semiluna?

Recep Erdogan, președintele Turciei, aflat în vizită în Ciprul de Nord, și-a declarat din nou susținerea pentru o divizare definitivă a acestei țări în două state independente. Vizita sa a dat naștere unor proteste de amploare.

În prezent, Ciprul de Nord este recunoscut ca stat doar de Turcia. Erdogan a dat vina pe ciprioții greci pentru eșecul soluționării conflictului de lungă durată de pe insulă, divizată de mai bine de 45 de ani, după o invazie a Turciei.

Erdogan a vizitat Ciprul de Nord pentru a marca 37 de ani de la proclamarea unilaterală a independenței acestei regiuni în 1983, la 11 de ani după invazia Turciei din 1974. Liderul turc a făcut o oprire simbolică în Varosha, o staţiune fantomă de pe litoral, într-un gest considerat o „provocare fără precedent” de către guvernele de la Atena şi Nicosia. Agenda vizitei includea şi un „picnic” la Varosha, care nu a mai avut loc din cauza vremii nefavorabile, arată digi24.

Varosha, un oraș-fantomă

Ne puteți urmări și pe Google News

În trecut o destinație de vacanță idilică, poreclită „Bijuteria Mediteranei”, Varosha este astăzi un oraș fantomă, sigilat vreme de decenii după ce trupele turce au pătruns în Famagusta și au alungat populația greacă din zonă.

În octombrie Tatar a redeschis acest oraş transformat în zonă militară şi unde accesul a fost interzis de armata turcă după invadarea nordului insulei în urmă cu 46 de ani. Deschiderea a declanşat un val de critici internaţionale, inclusiv din partea UE şi ONU, al cărei Consiliu de Securitate a reamintit că în mai multe rezoluţii a fost stipulat clar că orice încercare de a popula Varosha cu alţi oameni decât foştii locuitori ai zonei este inadmisibilă.

„Ankara, ia mâinile de pe noi”

Vizita a fost însoţită de protestele a sute de ciprioţi turci care au manifestat împotriva influenţei Ankarei în nord şi a prezenţei lui Erdogan în Cipru. Critica protestatarilor a fost îndreptată împotriva Turciei şi a noului guvern naţionalist din Republica Turcă a Ciprului de Nord. „Libertate, nu supunere”, „Ultimul cuvânt din Cipru aparţine ciprioţilor”, „Ankara, ia mâinile de pe noi” au fost câteva dintre sloganurile rostite de participanţi.