A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Se impune carantina la sosirea în România

A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Se impune carantina la sosirea în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină. 

Avem 30 de state care au fost incluse pe lista actualizată a zonelor cu risc epidemiologic ridicat.  Va intra în vigoare începand din această noapte.

Danemarca a fost inclusă în lista ţărilor de risc epidemiologic ridicat prin decizia CNSU, astfel că persoanele care vin din această ţară vor fi plasate în carantină, nefiind admisă niciuna dintre excepţiile aplicate celorlalte state din listă, explicaţia autorităţilor române fiind ”detecţia circulaţiei în populaţia umană a unei noi variante de virus Sars-Cov 2”.

Atenţie! Dacă vii din aceste ţări, intri în carantină 14 zile

De asemenea, Marea Britanie a fost scoasă de pe lista statelor pentru care e necesară caratinarea. ”Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexanr.2.(2).

Excepţiile de la măsura carantinei prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică persoanelor care sosesc din Danemarca”, se arată în decizia adoptată joi de CNSU.

Lista întră în vigoare de la data de 13.11.2020.

Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Andorra, Polinezia Franceză, Cehia, Luxemburg, Belgia, Elveția, Liechtenstein, Slovenia, Armenia, Franța, Muntenegru, Austria, Polonia, Georgia, Croația, Olanda, Italia, Bosnia și Herțegovina, San Marino, Macedonia de Nord, Guam, Spania, Portugalia, Slovacia, Iordania, Ungaria, Monaco, Bulgaria și Lituania, Danemarca.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că decizia includerii în listă a fost luată ca urmare a detecţiei circulaţiei în populaţia umană a unei noi variante de virus Sars-Cov 2. Carantina se instituie pentru orice persoană care vine din Danemarca, inclusiv personal navigant, piloţi, şoferi de vehicule de marfă sau transport persoane.

Oamenii de știință danezi sunt îngrijorați: tulpina de la nurcă a fost găsită la 12 persoane.

Danemarca a decis sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci, după ce s-a descoperit că sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor.

Călătoria în Danemarca este interzisă și oricine se întoarce trebuie să se izoleze timp de două săptămâni, după ce s-a constatat că o tulpină de virus a trecut de la nurci la oameni.  Persoanele care se află în spital și s-au întors recent din țară trebuie, de asemenea, să fie tratate izolat.  Mai multe puteţi citi aici: Alertă maximă! O nouă tulpină Covid de la nurcă, descoperită la oameni