Fenomenul meteo care a uimit România! Imagini rare. Ce spun specialiștii despre cauze
- Andrei Arvinte
- 10 noiembrie 2020, 16:50
Fenomenul capturat de camerele video în Munții Bucegi este atât de rar încât imaginile umbrelor surprinse au ajuns imediat virale.
Un ranger Romsilva a reușit să surprindă în Parcul Natural Bucegi un fenomen rar - umbra sa proiectată pe un „zid” format din ceaţă, în interiorul unui nimb colorat.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, cunoscut şi sub denumirea de „Spectru montan“ ori „Spectru Brocken“, se poate forma mai ales în zona montană în anumite condiţii meteo, de regulă atunci când ceaţă este densă, fie la apusul soarelui, fie la răsărit.
Spectacolul naturii fost surprins în imaginile de mai jos de către Valentin Bălan, ranger la Administraţia Parcului Natural Bucegi.
Fenomenul este rar, pentru că este nevoie de mai multe condiții care să fie îndeplinite în același timp.
„Efectul Gloria este un fenomen foarte foarte rar și a fost surprins în imaginile de nai jos de către Valentin Bălan, un ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi”, anunța Romsilva pe pagina lor oficială de Facebook.
De asemenea, agenția a mai anunțat că fenomenul este unul extrem de rar și nu multă lume are șansa de a-l vedea în realitate.
Cum se mai numește fenomenul misterios?!
„Efectul Gloria mai poarta numele de "Spectru montan" ori "Spectru Brocken".
În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei”, se mai arată pe pagina de Facebook Romsilva.
Ce condiții trebuie îndeplinite ca fenomul să poată fi vizibil? Toate condițiile trebuie îndeplinite simultan!
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Romsilva.
Imaginile au devenit imediat virale, întrucât un procent foarte mare din populația României nu a mai avut ocazia să vadă acest fenomen până acum.