Pandemia foamei a îngenunchiat această țară! Se stă la coadă ore în șir pentru o porție de mâncare

Pandemia foamei a îngenunchiat această țară! Se stă la coadă ore în șir pentru o porție de mâncare

Spania, țară grav afectată de pandemie, a atins momentul de vârf al unei crize economice și umanitare. „Cozile foamei” au ajuns un lucru comun.

În Spania, oamenii aşteaptă ore întregi pentru a primi o farfurie de mâncare. Erika Oliva are un băiat în vârstă de 8 ani cu autism şi povesteşte că stă la coadă cel puțin 3 ore pe săptămână pentru a primi un bol cu supă.

Totul se petrece in Vallecas, Spania. Erika așteaptă la telefon la centrul de sănătate pentru a afla dacă i-a fost arobată cererea pentru un program de venit de bază care îi va aduce 1.015 euro promiși (1.188 dolari). Până acum nu s-a aprobat.

„Întotdeauna cer mai multe hârtii, dar încă nu am văzut un euro. Totul pare închis din cauza pandemiei. Sau ni se spune să aplicăm online ", a spus Oliva. A reușit să aplice online, dar alții din situația ei nu știu să folosească un computer sau pur și simplu nu au unul, transmite APnews, citat de gândul.ro. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Bieții oameni fac coadă. Este ceea ce știm să facem cel mai bine ", spune Oliva. Concurența la așa-numitele „cozi de foame" la bucătării devine tot mai acerbă. La mănăstirea Slujitorilor lui Iisus din Vallecas, fiecare familie poate primi acum alimente doar o dată pe săptămână în loc de 3 ori, explică Oliva. „Acum trăim de la o zi la alta", afirmă femeia.

De asemenea, cozile au devenit mai lungi în comunitatea Somos Tribuk, una dintre numeroasele rețele înființate pentru a ajuta oamenii din Vallecas. Voluntarii s-au adunat pentru a sorta donațiile de alimente, scutece, ulei și produse de curățenie.

O economie vulnerabilă

În Spania, situația a fost mai gravă decât în cea mai mare parte a Europei, datorită rolului important al industriilor puternic afectate, cum ar fi turismul, și al prestațiilor sociale mai slabe.

„Pandemia extinde și intensifică sărăcia într-o țară care avea deja grave probleme de inegalitate", a declarat Carlos Susías, președintele Rețelei Europene de Combatere a Sărăciei, care cuprinde zeci de organizații non-profit.

În Spania, peste 38.000 de oameni au murit și aproape 1.3 milioane au contractat virusul, deși numărul real al infecției ar putea fi de cel puțin 3 ori mai mare. Contagiunea s-a răspândit mai repede în cartiere dens populate, cum ar fi Vallecas, în sudul Madridului, unde Oliva împarte un apartament de 35 de metri pătrați cu 7 membri ai familiei.