Cernobîl 2. În Europa se dau pastile cu iod chiar acum! Avem alertă radioactivă
- Daniel Teodoreanu
- 4 noiembrie 2020, 18:49
Alertă radioactivă de ultimă oră în Europa din cauza semnalului de alarmă tras de Guvernul Lituaniei, care se teme că o centrală nucleară de la graniţa cu Belarus poate fi lovită oricând de un accident nuclear similar cu cel de la Cernobîl., fapt pentru care a început să de pastile cu iod populaţiei.
În acest context, guvernanţii lituanieni au decis să distribuie populaţiei pastile de iod pentru a o proteja împotriva radiațiilor. Sunt vizate 500.000 de persoane care locuiesc aproape de granița cu Belarus şi care recent a inaugurat o nouă centrală nucleară construită de Rusia.
Nouă centrală nucleară construită de Rusia este situată aproape de locul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, ceea ce i-a făcut pe lituanieni să se teamă că istoria accidentului nuclear din 26 aprilie 1986 se poate repeta. Guvernul Lituaniei este atât de îngrijorat cu privire la prima centrală nucleară a Belarusului încât a oferit medicamente împotriva radiațiilor populaţiei din zona graniţei.
Centrală nucleară inaugurată cu probleme
Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a informat că centrala nucleară Astravets a fost lansată marți, dar cu probleme de siguranță încă nerezolvate. Înaltul demnitar lituanian crede că la mijloc este miza unui „proiect geopolitic”, dar care pune Lituania în pericol.
Astfel s-a decis în regim de urgenţă ca guvernul lituanian să ofere gratuit pastile cu iod pentru aproximativ jumătate de milion de persoane care locuiesc aproape de granița cu Belarus. Măsura are ca scop protejarea acestora de radiații în caz de accident nuclear. Centrala nucleară se află la doar 48 de mile distanță de capitala Lituaniei, Vilnius.
Centrala are miză pentru Lukashenko
Președintele Bielorusiei, Alexander Lukashenko, a inaugurat prima centrală nucleară a națiunii în timp ce se opune protestelor istorice generate de nemulţumirile cu privire la alegerile prezidenţiale. Despre acestea, liderii occidentali și criticii săi spun că au fost fraudate.
Înaintea votului, Lukașenko a descris fabrica ca o „descoperire pentru viitor”, având în vedere că ea va reduce nevoia țării de a importa energie. Ministrul Energiei din Belarus a declarat: „Turbogeneratorul primului reactor al centralei nucleare din Belarus a fost conectat la reţeaua de electricitate a țării.”
Locul în care a fost amplasată aceasta se află la doar 12 mile de granița Belarusului cu UE și Lituania, membră NATO. Linkevicius a scris pe Twitter că UE și comunitatea internațională „pur și simplu nu pot rămâne indiferente la o asemenea ignoranță cinică”. Cele două reactoare ale centralei Astravets vor furniza în cele din urmă o treime din necesarul de energie al țării, conform celor declarate de ministrul Energiei în august.
Prima reacţie a Guvernului Lituaniei
Ca răspuns la această inaugurare, Lituania a declarat că a oprit imediat importurile de energie electrică din Belarus. De asemenea, şi Letonia a declarat că a blocat importurile de energie generată de centrala nucleară Astravets.
Aproximativ 130.000 de lituanieni au primit deja iod din farmaciile din Vilnius în ultimele săptămâni, a declarat marți pentru AFP Mindaugas Samkus, un purtător de cuvânt al Centrului Registrelor, o agenție guvernamentală. În 1986, accidentul nuclear de la Cernobîl, pe teritoriul Ucrainei sovietice, a contaminat aproximativ un sfert din teritoriul Belarusului şi a generat alerta radioactivă în Europa.
Pastilele de KI (iodură de potasiu) se administrează pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă. Ele sunt recomandate numai în situaţia unui accident nuclear major.
Agenția nucleară de stat rusă Rosatom a construit fabrica cu 11 miliarde de dolari (8,3 miliarde de lire sterline), finanțare obţinută în mare parte printr-un împrumut acordat de Rusia. Rosatom a respins preocupările privind siguranța, spunând că instalația respectă pe deplin normele și recomandările internaționale.
Recomandarea Nuclearelectrica
„Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.
O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive.
Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite. Tabletele de iod au efecte secundare și nu sunt recomandate oricui”, informează Nuclearelectrica.
sursa: dailystar.co.uk