LE MONDE: COVID-19: În timp ce Europa se reînchide, demonstrațiile anti-restricții se înmulţesc
- Iuliu Vlădescu
- 3 noiembrie 2020, 05:30
Țările europene anunță noi restricții sau restabilesc izolarea, provocând furia unei părţi a populației lor, ca în Spania și Italia, unde ciocnirile se înmulţesc.
Lovite din nou de pandemia COVID-19, țările europene anunță noi restricții sau restabilesc izolarea, provocând o nemulţumire tot mai mare în rândul populațiilor lor sau o revoltă deschisă, ca în Spania și Italia, unde demonstrațiile sunt în creștere.
În toată Europa, numărul cazurilor suplimentare înregistrate a crescut cu 41% într-o săptămână, reprezentând jumătate din cazurile raportate în ultimele șapte zile la nivel mondial. O creștere a cazurilor care amenință să copleșească spitalele și care a determinat guvernele să restrângă încă o dată libertatea de circulație a cetățenilor lor și să închidă zone întregi ale economiei, în special în cultură și comerț.
Țările europene sunt a treia regiune cea mai afectată cu 10,4 milioane de cazuri oficiale, după America Latină și Caraibe (11,3 milioane de cazuri) și Asia (10,5). La nivel global, peste 46 de milioane de oameni au fost afectaţi, dintre care aproape 1,2 milioane și-au pierdut viața.
În fața acestor restricții și a fricii de daune sociale sporite, proteste au avut loc sâmbătă seara, pentru a doua noapte consecutivă, în mai multe orașe din Spania, urmate de confruntări cu poliția și acte de vandalism și jafuri.
Cele mai mari tulburări au avut loc la Madrid, unde mulți manifestanți scandând „Libertate!” au dat foc la tomberoanele de gunoi şi au ridicat baricade improvizate pe Gran Via, una dintre arterele principale ale capitalei. Ei au aruncat cu pietre și rachete luminoase în poliție, care a intervenit pentru a-i dispersa.
Douăsprezece persoane au fost rănite ușor în ciocniri, inclusiv trei polițişti, potrivit serviciilor de urgență. Poliția a arestat 32 de persoane.
Manifestanții au denunțat interzicerea circulaţiei pe timp de noapte impusă săptămâna trecută și închiderea decretată de aproape toate regiunile spaniole pentru a limita călătoriile înainte de weekendul Sărbătorii Tuturor Sfinților, în speranța evitării unei noi închideri.
Șase persoane au fost arestate în Logroño, potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliției naționale. Alte zece au fost arestate la Bilbao și Santander (nord). În Malaga (sud), un grup mic de manifestanți a răsturnat pubelele de gunoi și a aruncat cu sticle în forţele de poliție.
Premierul Pedro Sanchez a condamnat tulburările într-un tweet, spunând că acest „comportament violent și irațional al grupurilor minoritare este intolerabil”.
În Italia, opoziția față de măsurile restrictive a dat naştere unor ciocniri sâmbătă seara la Roma, între poliție și sute de manifestanți, după incidente similare petrecute cu o zi înainte la Florența și în alte orașe importante în ultimele zile.
Guvernul italian a impus de câteva zile ceea ce mass-media califică drept „semi-izolare”: interzicerea circulaţiei pe timp de noapte în câteva regiuni mari, închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18, precum și a sălilor de sport, de cinema şi de concerte. Potrivit presei italiene, guvernul intenționa să anunțe luni închiderea marilor orașe ale țării, începând cu Milano și Napoli.
„Curba epidemiologică este încă foarte ridicată”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, adept al unei închideri generalizate: „Ori facem asta, ori suntem într-o situaţie mizerabilă”.
În Marea Britanie, cea mai îndoliată țară din Europa, cu cel puțin 46.555 de morți din cauza COVID-19, premierul Boris Johnson a anunțat reîngrădirea Angliei de joi până pe 2 decembrie - Țara Galilor fiind deja îngrădită, iar Irlanda de Nord, în izolare parțială. Potrivit afirmaţiilor făcute de ministrul de stat Michael Gove duminică, închiderea ar putea fi extinsă chiar mai mult, fapt care alimentează anxietatea în cercurile economice.
Această reîngrădire este „un coșmar înainte de Crăciun”, se alarmează Helen Dickinson, director general al federației comercianților britanici, British Retail Consortium.
În Austria, „o a doua izolare este pusă în aplicare de marți până la sfârșitul lunii noiembrie”, a anunțat cancelarul, Sebastian Kurz. Țara de 8,8 milioane de locuitori înregistrează acum peste 5.000 de cazuri zilnice, faţă de doar 1.000 la începutul lunii octombrie, cu 1.109 decese de la apariția pandemiei.
Grecia a decis o izolare parțială de o lună la Atena și în alte orașe mari ale țării, de marți. Ca și în alte părți, obiectivul este „să încercăm să salvăm sărbătorile de Crăciun”, a explicat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.
În Germania, unde restricțiile au fost, de asemenea, înăsprite, lumea culturii, care urmează să își închidă ușile timp de câteva săptămâni, se simte deosebit de afectată. „În ultimele luni, avem impresia că avem mai puțină valoare decât mașinile, avioanele sau fotbaliștii”, au denunțat mulți cântăreți și artiști într-o scrisoare deschisă.
În Belgia, țara din lume în care circulă cel mai mult coronavirusul, ministrul federal al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a cerut populației să nu meargă la cumpărături duminica aceasta, în ajunul înăspririi închiderii de șase săptămâni. Sâmbătă au fost observate cozi lungi la unele magazine sau străzi comerciale. Aceste cozi „sunt periculoase și tocmai asta nu vrem să vedem”, a declarat Vandenbroucke.
Orașul Geneva a anunțat duminică că va depăși restricțiile naționale impuse Elveției și va închide baruri, restaurante și companii neesențiale, în încercarea de a stopa un focar de contaminări cu SARS-CoV-2. Guvernul cantonului Geneva a avertizat că regiunea se confruntă cu „o înrăutățire severă a situației” și a declarat „o stare de necesitate”.
Locuitorii sunt îndemnaţi să-și părăsească locuințele doar atunci când este strict necesar de către guvernul local, care nu a emis însă o interdicție oficială de călătorie.
Această decizie vine la câteva zile după ce guvernul național a anunțat o serie de restricții legate de epidemie, fără a reveni totuşi la izolarea parțială introdusă în primăvară în timpul primului val al pandemiei. Cu 8,5 milioane de locuitori, Elveția se confruntă în prezent cu una dintre cele mai mari creșteri de cazuri raportată la populația sa. Săptămâna trecută, ea a înregistrat aproape 10.000 de cazuri pe zi la nivel național și zeci de decese. În total, peste 150.000 de cazuri de contaminare și peste 2.000 de decese au fost înregistrate în această ţară de la începutul epidemiei.
Statele Unite au înregistrat aproape 77.000 de cazuri noi în ultimele douăzeci și patru de ore, a doua zi după un record național (94.000), potrivit bilanţului întocmit de Universitatea Johns-Hopkins. Este cea mai afectată țară atât din punct de vedere al deceselor, cât și al cazurilor, cu aproape 231.000 de decese pentru 9 milioane de cazuri înregistrate.
Multă vreme cel mai proeminent consilier al șefului de stat pentru epidemie, doctorul Anthony Fauci a estimat, într-un interviu acordat sâmbătă cotidianului Washington Post, că Statele Unite nu ar fi putut fi „mai prost poziționate” pentru a face față accelerării numărului de cazuri COVID-19. „Vom suferi”, a avertizat cel care este și director al Institutului de Boli Infecțioase. „Situația nu este bună”. El consideră că Donald Trump nu mai ține cont de sfaturile sale și îl preferă acum pe neuroradiologul Scott Atlas, care este mai degrabă în favoarea unei redeschideri largi a societății americane decât a unei consolidări a măsurilor preventive.
Membru al echipei de comunicare de la Casa Albă, Judd Deere a considerat comentariile doctorului Fauci „inacceptabile”. În opinia sa, medicul „distorsionează lucrurile (...) alegând, cu trei zile înainte de scrutinul prezidenţial, să facă politică”.
Traducerea: Rodezia Costea, RADOR