Trump, încântat. Operațiune a Navy Seals: Ostatic american, salvat în Nigeria

Trump, încântat. Operațiune a Navy Seals: Ostatic american, salvat în Nigeria

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, șase bărbați înarmați cu arme de asalt AK-47 l-au răpit pe Philip Walton, un cetățean american care locuia împreună cu soția și fiica sa mică într-o fermă din Massalata, o localitate nigeriană situată în regiunea Tahoua (Niger) , nu departe de granița cu Nigeria.

Potrivit guvernatorului local, Abdourahamane Moussa, grupul i-a cerut inițial bani lui Walton. Dar, din moment ce el le-a oferit doar 20.000 franci CFA (30 euro), el a fost răpit și luat ostatic.

Alerta a fost dată imediat, forțele de securitate nigeriene lansându-se în căutarea răpitorilor. Fără succes. Cu toate acestea, i-au găsit pe fratele, soția și copilul fermierului sănătoși, dar traumatizați.

Adesea, și în funcție de „valoarea” lor simbolică, persoanele răpite sunt apoi predate, pentru bani, grupărilor teroriste aparținând mișcării jihadiste. Precum Boko Haram sau ISWAP (Provincia Statului Islamic din Africa de Vest) din Nigeria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel că, pentru autoritățile americane nu era timp de pierdut pentru depistarea lui Philip Walton înainte de un posibil transfer către o organizație jihadistă.

„Forțele americane au desfășurat, la 31 octombrie, o operațiune de eliberare de ostatici în nordul Nigeriei pentru a recupera un cetățean american ținut ostatic de un grup de bărbați înarmați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Potrivit presei americane, CIA a furnizat informațiile care au făcut posibilă localizarea lui Philip Walton. Apoi, o operațiune specială, care a implicat comandourile speciale ale Navy Seals,  Navy Seal Team 6 (cele care l-au eliminat pe Osama bin Laden în 2011, în Pakistan), a fost lansată rapid.

În general, o operațiune de această natură este întotdeauna foarte complicată de realizat, riscul fiind ca ostaticul să fie ucis de răpitorii săi.