HABERTÜRK: Secretarul american de Stat îi sună pe Aliyev și Pashinyan pentru a insista pe încetarea focului

HABERTÜRK: Secretarul american de Stat îi sună pe Aliyev și Pashinyan pentru a insista pe încetarea focului

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a discutat la telefon cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și cu premierulArmeniei, Nikol Pashinyan.

În cursul discuțiilor, Pompeo le-a transmis celor doi lideri că nu poate exista o soluție militară pentru conflictul din Nagorno-Karabah, făcând apel la „respectarea acordului de încetare a focului pe care și-au asumat-o sub egida Grupului de la Minsk”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Morgan Ortagus, a precizat într-un declarație de presă scrisă că ”Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a atras atenția asupra importanței respectării depline a acordului de încetare a focului convenit la Moscova pe 10 octombrie și reconfirmat pe 17 octombrie la Paris”.

Administrația SUA a anunțat că Azerbaidjanul și Armenia au ajuns la un acord privind încetarea focului în scopuri umanitare, începând cu data de 26 octombrie, ora locală 08.00.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pompeo s-a întâlnit pe 23 octombrie, la Washington, cu ministrul azer de Externe, Ceyhun Bayramov, și cu ministrul armean de Externe, Zohrab Mnatsakanyan. În urma discuțiilor s-a anunțat decizia de intensificare a eforturilor diplomatice pentru soluționarea problemei Nagorno-Karabah.

Acordul de încetare a focului în scopuri umanitar, intrat în vigoare pe 26 octombrie, a fost încălcat la scurt timp de către Armenia.

Sursa

Traducere Florin Matei, RADOR