Medicii vorbesc despre un nou simptom îngrijorător în cazul infectării! Se prescriu medicamente de liniștire
- Mihai Soica
- 25 octombrie 2020, 16:32
De mai multe săptămâno, medicii din spitalele de boli infecțioase atrag atenția că au constatat în rândul pacienților infectați un nou simptom, și anume depresia.
Unul dintre pacienții de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, s-a sinucis, după ce a aflat că este infectat și a făcut o formă medie de infecție. În acest caz, medicii vorbesc despre instalarea unei depresii care l-a determinat pe pacient să recurgă la gestul necugetat. De frica intubării și a unei morți chinuitoare, bărbatul a deschis geamul salonului, aflat la etajul al doilea al clădirii, și s-a aruncat în gol. Deși i s-a acordat primul ajutor medical, pacientul, în vârstă de 51 de ani, a decedat.
„Conducerea INBIMB anunță apariția unui incident regretabil, tradus prin defenestrarea unui pacient, în vârstă de 51 ani, internat cu COVID – 19, dintr-un salon aflat într-una din clădirile Institutului, de la etajul doilea al acesteia. S-a trecut imediat la asistarea pacientului, în vederea asigurării funcțiilor vitale, cu suport maximal, după care a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență București. Colectivul de la INBIMB este devastat emoțional în acest moment și atrage atenția asupra sindroamelor de depresie asociate COVID 19. Au fost anunțate autoritățile și evenimentul a fost înregistrat pe site-ul ANMCS”, informează instituţia medicală.
În urmă cu o săptămână alţi doi bolnavi au ales să îşi pună capăt zilelor în acelaşi mod. Unul la spitalul din Roşiorii de Vede şi altul la Sibiu.
Medici atrag atenția
Primul care a atras atenția asupra depresiei, ca simptom în cazul infectării cu noul coronavirus este celebrul medic Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Acesta susține că depresia și anxietatea care se instalează la foarte multe persoane infectate cu noul coronavirus duc la o scădere accentuată a imunității iar de aici, până la stadii critice ale infecției mai este doar un pas.
„Am avut o serie de mai multe persoane între 40 și 50 de ani, fără comorbidități importante și care toți au murit. Știam că există acest risc, dar am zis, trebuie să facem ceva, să găsim ceva comun, poate deslușim în experiența noastră ceva, măcar un pacient să îl salvăm. Medicii care au lucrat pe Terapie au observat că toți au venit târziu, peste o săptămână de la debutul bolii, pentru că erau practic sănătoși. Au venit când deja respirau foarte greu. Toți aveau fie anxietate, fie depresie”, a spus medicul Virgil Musta.
Din acest motiv, printre medicamentele prescrise de medici în cazul persoanelor infectate se numără și melatonina, care este un medicament care induce o stare de relaxare a persoanei în cauza, și care dezvoltă o stare de liniște pentru a preîntâmpina instalarea anxietății care duce la scăderea imunității.