Europa și-a julit coatele în tentativa de a frâna „mastodontul” Google. Va reuși America imposibilul?

Europa și-a julit coatele în tentativa de a frâna „mastodontul” Google. Va reuși America imposibilul?

Ofensiva contra monopolului gigantului Google este globală, iar eforturile de la nivelul Uniunii Europene sunt mai degrabă reactive, în ritmul un pas înainte, unul înapoi. Oare vor reuși Statele Unite să învețe lecția celor indeciși pe fronturile câmpului de bătălie tech?

Legea antitrust contra Google oferă Statelor Unite o oportunitate de a reuși acolo unde Europa se împiedică. Autoritățile de reglementare ale UE au investigat și amendat gigantul din Silicon Valley de trei ori, din 2017 până în 2019, amenzile însumând peste 9 miliarde de dolari.

Însă Google domină mai mult ca niciodată, arată o amplă analiză Politico. Compania deține 93% din piața de căutări online din Europa, la nivelul lunii septembrie 2020, în creștere cu două procente față de 2017, anul în care UE a început să reglementeze impozitarea pe această piață.

Google nu reprezintă însă o țintă ușoară, căci avocații, economiștii și forțele sale de lobby subminează constant reglementările antitrust ale Comisiei Europene, principala autoritate care reglementează concurența din UE. Capitalizarea de piață a gigantului american, de aproape 1.1 miliarde de dolari, depășește PIB-ul tuturor țărilor din lume, cu excepția a 14 dintre acestea, relevă un raport FMI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite este entitatea care are prima șansă de a echilibra dominația Google, atât pentru că are puterea reală de a forța dislocări în piață, cât și pentru că în mod potențial poate intensifica eforturile celor care au trecut prin asta până acum.

„Guvernul american este într-o poziție mult mai bună, politic și tehnic.… pentru a face lucruri mult mai serioase, ca de exemplu să disloce cu adevărat companiile. Însă este important că își învață lecția din experiența europeană”, susține Thomas Vinje, un avocat antitrust al casei de avocatură Clifford Chance din Bruxelles și membru al baroului din California care reprezintă mai mulți competitori Google.