După ce a interzis Huawei, Suedia primește amenințări de la China
- Tudor Borcea
- 21 octombrie 2020, 17:39
Excluderea gigantului telecom Chinez din rețeaua de comunicații 5G suedeză a fost luată ca măsură de „securitate națională”.
Suedia trebuie să inverseze decizia de a interzice echipamentele chinezești ale companiilor Huawei și ZTE din rețelele sale 5G în pregătirea licitației celei de-a cincea generații de comunicații mobile programată pentru noiembrie, pentru a evita un „impact negativ” asupra propriillor ei companii, a avertizat Ministrerul chinez de Externe.
„China exprimă o nemulțumire puternică față de Suedia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, miercuri.
Autoritatea suedeză de telecomunicații (PTS) a exclus marți utilizarea echipamentelor Huawei și ZTE de către companiile care participă la licitația de spectru 5G programată pentru luna viitoare.
„Suedia ar trebui să mențină o atitudine obiectivă și corectă și să își îndrepte decizia greșită, pentru a evita impactul negativ asupra cooperării economice și comerciale dintre China și Suedia și asupra activităților companiilor suedeze din China”, a spus Zhao Lijian.
Procedura din Suedia, la recomandarea Armatei
PTS a declarat că a urmat recomandările Forțelor Armate Suedeze și ale serviciului de securitate suedez, care descriu China drept „una dintre cele mai mari amenințări împotriva Suediei”.
În urma presiunilor de la Washington, guvernele europene au înăsprit controalele asupra companiilor chineze implicate în construcția rețelelor de telecomunicații, guvernul lui Donald Trump susținând că ar putea spiona în numele Beijingului, acuzații pe care China și Huawei l-au negat în repetate rânduri.
Miercuri, producătorul suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson a raportat un profit trimestrial actual mai mare decât prognozele analiștilor, susținut în special de mai multe contracte câștigate în China pentru desfășurarea 5G.
Suedia, patria companiei Ericsson, principalul concurent al Huawei, imită astfel decizia Marii Britanii luată în iulie de a interzice gigantul telecom chinez, în timp ce mai multe țări europene îi închid treptat ușa rețelelor lor de telecomunicații sau se gândesc să o facă, în siajul sancțiunilor americane împotriva Chinei.
Președintele SUA, Donald Trump, acuzat Huawei de furt de proprietate intelectuală în formă continuată și consideră că firma chineză reprezintă un pericol pentru securitatea națională.
Beijingul își folosește echipamentele pentru a fura date care trec prin serverele sale, afirmă Washingtonul