Armistițiul din Nagorno-Karabah, făcut praf de obuze

Armistițiul din Nagorno-Karabah, făcut praf de obuze

La o săptămână după un prim acord de încetare a focului încheiat dar niciodată respectat, între Azerbaidjan și Armenia în Nagorno Karabakh, un nou „armistițiu umanitar” a intrat în vigoare sâmbătă la miezul nopții. N-avea să dureze mai mult de câteva ore.

Sâmbătă, miniștrii de Externe ai Armeniei și Azerbaidjanului au confirmat, în declarații identice, faptul că cele două părți au convenit asupra acestui „armistițiu umanitar”.

„Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan au convenit un armistiţiu umanitar cu începere din 18 octombrie, ora locală 00.00”.

Dar, câteva ore mai târziu, purtătoarea de cuvânt a ministerului armean al Apărării, Sushan Stepanyan, a scris pe Twitter: „Inamicul a efectuat tiruri de artilerie în direcția nord, între orele 00.04 și 02.45 (20.04 și 22.45 GMT, sâmbătă) și a lansat rachete către sud între orele 02.20 și 02.45”. Deocamdată, Azerbaidjanul nu a reacționat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reluarea ostilităților, în urmă cu trei săptămâni, s-a soldat cu sute de morți. După o primă tentativă, ratată, a unei încetări a focului, sub egida Moscovei, conflictul a cunoscut, sâmbătă, o nouă escaladare.

Azerbaidjanul a promis că va „răzbuna” moartea a treisprezece civili, inclusiv copii, care au pierit cu o seară înainte într-un bombardament nocturn asupra celui de-al doilea mare oraș al țării, Gandja, unde numeroase locuințe au fost distruse de un bombardament care a avut loc în jurul orei locale 03.00, soldat și cu peste 45 de răniți.

Bucăți de cadavre în saci negri

Anunțul armistițiului de sâmbătă a intervenit în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vorbit la telefon  cu omologii săi armean și azer și a insistat asupra „necesității respectării stricte” a încetării focului , stabilită sâmbăta trecută la Moscova, potrivit Ministerului rus de Externe.

Președintele francez Emmanuel Macron, la rândul său, a „salutat” armistițiul umanitar, sâmbătă seara, adăugând că acesta din urmă a fost încheiat „la sfârșitul unei medieri franceze desfășurate în ultimele zile și ore în coordonare cu co-președinții grupului Minsk (Statele Unite și Rusia).

Sâmbătă la Gandja, zeci de salvatori au căutat supraviețuitori cu mâinile goale și au adunat rămășițe umane mărunțite în saci negri.

„Nu putem identifica cadavrele, nu știm dacă vom putea să le identificăm la morgă. Toate sunt în bucăți”, au spus martorii oculari.

„Ne vom răzbuna pe câmpul de luptă”, a proclamat președintele azer Ilham Aliyev într-un discurs, numindu-i pe separatiști și pe susținătoarea lor, Armenia, „câini” și„ fasciști”.