Avertisment NATO pentru Erdogan: Nu folosi sistemul rus S-400

Avertisment NATO pentru Erdogan: Nu folosi sistemul rus S-400

Vladimir Putin a reușit o lovitură de maestru, profitând de liderul de la Ankara pentru a introduce „mortul” în casa Alianței Nord Atlantice.

NATO și-a exprimat, sâmbătă, preocupările după ce au apărut informații potrivit cărora Turcia a folosit un sistem de apărare aeriană cumpărat din Rusia, prima data în timpul unui exercițiu.

Este vorba, firește, de sistemul S-400, o armă ultramodernă și extrem de eficientă, achiziționat la dorința președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de la Moscova.

„Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceasta este o decizie naţională pe care Turcia trebuie să o ia, dar sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

„Este important ca Turcia să continue să lucreze cu alţi aliaţi pentru a găsi soluţii alternative”, a adăugat ea. Media turce au relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagră, vineri, scrie Agerpres.

„Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

Pentru experții Alianței, faptul că un sistem S-400 se află și, se vede treaba, este operat în Turcia, țară pilon a NATO, este mai mult decât „regretabil”.