Acordul istoric dintre Israel și Emiratele Arabe a fost ratificat! Se tulbură apele în Orientul Mijlociu?
- Andreea Vlad
- 16 octombrie 2020, 14:41
Parlamentul israelian a ratificat, joi seara, acordul de normalizare a relaţiilor semnat în luna septembrie între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), confirmarea procesului de pace între cele două părți urmând să aibă o influență considerabilă în tumultuoasa regiune a Orientului Mijlociu.
80 de deputaţi israelieni au votat în favoarea unui acord cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi 13 au votat împotrivă, după mai mult de 8 ore de dezbateri în parlament şi un maraton de discursuri, în condiţiile în care peste 100 dintre cei 120 de parlamentari israelieni au luat cuvântul.
Cei 13 parlamentari care s-au opus acordului sunt membri ai Listei Unite a partidelor arabe. În timpul dezbaterii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "acest acord istoric este urmarea unor eforturi continue", exprimându-şi speranţa că şi alte ţări din regiune vor semna "alte acorduri de pace". Netanyahu a mai afirmat că Israelul a avut recent şi pentru prima dată contacte cu o ţară din regiune, însă fără a preciza despre ce ţară este vorba.
Acordul cu EAU şi un altul cu Bahrainul au fost semnate oficial pe 15 septembrie la Washington, cu medierea preşedintelui american Donald Trump, pentru a face din aceste state din Golf primele ţări arabe care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.
Aceste acorduri au fost denunţate de palestinieni drept "o trădare" din partea celor două ţări, în condiţiile în care soluţionarea conflictului israeliano-palestinian era până acum considerată o condiţie esenţială pentru normalizarea relaţiilor între Israel şi statele arabe. Administraţia americană încearcă să convingă şi alte ţări arabe să încheie acorduri de normalizare a relaţiilor cu Israel.
Pace cu Libanul
Premierul israelian a pledat, de asemenea, și pentru un acord de pace cu Libanul, după semnarea, joi, a acestui acord istoric. „De la răsăritul sionismului am ținut o armă defensivă într-o mână, iar cealaltă mână am întins-o către pace, către oricine dorește pacea. Se spune că pacea se încheie cu un dușman. Nu, pacea se încheie cu cel care a încetat să îți mai fie dușman, Pacea se încheie cu cei care doresc pacea și nu cu cei care rămân fideli ideii de a te distruge”, a afirmat Netanyahu, într-un discurs elocvent, el luând cuvântul atât la inaugurarea, cât și la închiderea dezbaterilor.
„Un astfel de dușman este Hezbollahul, care continuă să exercite de facto controlul în Liban și a cărui prezență face imposibilă pacea cu vecinul de nord al Israelului” a mai adăugat premierul. Totuși, acesta vede o rază de speranță în convorbirile care au început, miercuri, între Israel și Liban pe tema disputei maritime dintre cele două țări. Netanyahu a subliniat și marea semnificație economică pe care l-ar avea un viitor acord pentru ambele țări implicate. „Fac un apel la guvernul libanez să continue aceste discuții pentru a putea delimita granița maritimă”.
Devine Orientul Mijlociu mai volatil?
Acordurile de pace încheiate de Israel, anul acesta, cu Bahrainul și Emirate ar putea face Orientul Mijlociu mai volatil, apreciază experții publicației Foreign Policy. Având în vedere lunga traiectorie a politicii SUA în Orientul Mijlociu, nu este surprinzător că, în contextul recentelor acorduri de normalizare a relațiilor Israelului cu Bahrainul și Emiratele Arabe, societățile arabe din regiune și-au mai domolit reacțiile.
De la anunțarea acordului Israelului cu EAU, în septembrie, opoziția șiită din Bahrain l-a criticat cu ardoare. „Normalizarea este trădare”, au declarat politicienii șiiți, printre care se numără exilatul cleric Sheikh Isa Qassim. Acesta a fost un lider proeminent al Primăverii arabe din 2011, și trăiește în exil întrucât guvernul i-a revocat cetățenia. În ultimele săptămâni, mai multe proteste au avut loc în Bahrain, manifestanții afișând stegulețe și alte însemne palestiniene și călcând în picioare drapelurile israelian și american.
Și Hezbollahul a criticat dur acordul Bahrainului cu Israelul, denunțându-l ca pe o mare trădare a palestinienilor, și acuzând Bahrainul de un regim tiranic care acționează la ordinul SUA. Mai multe marșuri de protest au avut loc în Liban, Maroc, Tunisia, Yemen și desigur, în Cisiordania și fâșia Gaza.
Va urma schimbarea?
Întrebarea este, precizează analiștii Foreign Policy, dacă toate aceste tulburări vor duce la o schimbare. Însă atâta timp cât cetățenii din Golf protestează, acordurile de pace au potențialul de a destabiliza lumea arabă, opinează FP.
Din multe puncte de vedere, acordul de pace a fost motivat de dorința celor 3 țări, Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, de a contracara influența Iranului. Președintele iranian Hassan Rouhani a avertizat Bahrainul că va trebui să suporte consecințele normalizării relațiilor sale cu Israelul și Emiratele Arabe, căci Iranul nu se va amesteca în niciun fel.
În realitate, comunitățile arabe șiite se opun normalizării relațiilor din două motive. În primul rând, acordurile de pace vor reduce presiunea asupra Israelului de a pune capăt ocupației palestiniene. În al doilea rând, o alianță politică și economică cu Israelul va permite autocraților arabi să reprime opozițile interne, atenuând și reacția adversă a Statelor Unite și altor actori internaționali.
Surse: JPost, ForeignPolicy