Torpilă de la Netanyahu. „Sancțiuni zdrobitoare” împotriva Iranului

Torpilă de la Netanyahu. „Sancțiuni zdrobitoare” împotriva Iranului

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică astfel de sancțiuni împotriva Republicii Islamice, după noi dovezi privind dezangajarea iraniană din acordul nuclear și după presupuse raiduri imputate Israelului împotriva elementelor pro-iraniene.

Iranul este inamicul numărul unu al Israelului, care spune că se teme că rivalul său va achiziționa arme nucleare, un program de rachete de precizie din Libanul vecin și că ridică baze militare la granițele sale din Siria, unde Teheranul  sprijină regimul președintelui sirian Bashar al-Assad împotriva diferitelor rebeliuni.

Cel puțin 12 combatanți pro-iranieni, incluzând irakieni și afgani, au fost uciși în atacuri aeriene sâmbătă seară împotriva sediului forțelor pro-iraniene din estul provinciei siriene Deir Ezzor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH)

Potrivit OSDO, statul evreu a fost „probabil” în spatele acestor atacuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele săptămâni, atacurile aeriene atribuite Israelului au crescut în Siria, fără ca armata israeliană să le confirme sau să le nege.

„Coronavirusul nu va diminua determinarea noastră de a acționa împotriva agresiunii Iranului. Vreau să o spun din nou: Israelul nu va lăsa Iranul să obțină arme nucleare și va continua să acționeze sistematic împotriva încercărilor sale de a stabili o prezență militară la frontierele noastre”, a declarat Benjamin Netanyahu, în cadrul unei ședințe de guvern, scrie Boursorama.

Aceste raiduri aeriene s-au produs după publicarea unui nou raport, vinery,  al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit căruia Iranul continuă să-şi crească stocul de uraniu îmbogăţit şi persistă să blocheze inspecţiile AIEA la două vechi situri.

În acest context, Israel îndeamnă comunitatea internațională să se alăture Statelor Unite pentru a impune „sancțiuni zdrobitoare” Republicii Islamice.

„Cred că este timpul, de fapt a trecut deja momentul, dar este cu siguranţă timpul în prezent, în lumina acestor noi dezvăluiri, ca întreaga comunitate internaţională să se alăture SUA şi să reimpună sancţiuni zdrobitoare împotriva Iranului”, a insistat Benjamin Netanyahu.

Această postură complică eforturile pentru a încerca să se salveze cadrul acordului internațional din 2015 privind energia nucleară iraniană, pe care Statele Unite l-au părăsit în 2018 și din care Teheran se retrage treptat din mai 2019.

Pe termen scurt, Israelul încearcă să convingă țările europene, în special Franța, să sprijine un proiect de rezoluție care vizează prelungirea unui embargo asupra armelor împotriva Iranului care expiră în octombrie viitor, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică din Ierusalim.