Evenimentul Zilei > International > Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite, anunță „nașul” Donald Trump
Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite, anunță „nașul” Donald Trump

Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite, anunță „nașul” Donald Trump

Protagonistele unui conflict tradițional și de lungă durată, Israelul și Emiratele Arabe Unite au convenit să își normalizeze relațiile, a anunțat joi președintele american, suporterul „din umbră” al acestui acord istoric.

Într-o declarație comună prezentată, joi, de Donald Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu și prințul moștenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohammed Al Nahya, au confirmat că speră ca „această evoluție istorică să ajute procesul de pace în Orientul Mijlociu”.

Pe cale de consecință, au precizat liderii celor două state, Israelul își va suspenda planurile de anexare a unor largi porțiuni de pe teritoriul Cisiordaniei. „Avem o viziune similară cu privire la riscurile și oportunitățile din regiune”, au mai precizat reprezentanții celor două state.

Până la acest moment Israelul nu avea relații diplomatice cu țările din Golful Arab. Totuși, datorită îngrijorării comune față de influența regională a Iranului, au existat contacte neoficiale între acestea.

„Am obținut o reușită URIAȘĂ astăzi! Acord de pace istoric între cei doi MARI prieteni ai noștri, Israel și Emiratele Arabe Unite!”, a scris președintele american într-o postare pe Twitter. Ca replică la anunțul președintelui Trump, „Bibi” a scris pe contul de Twitter. „O zi istorică“.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în SUA, Yousef Al Otaiba, a declarat că „este o victorie pentru diplomație și pentru regiune. Este un avans semnificativ al relațiilor arabo-israeliene și creează o nouă energie pentru o schimbare pozitivă”.

Acordul de pace marcheză doar al treilea acord arabo-israelian de la declararea independenței Israelului, în 1948. Primul a fost semnat cu Egiptul (în 1979), iar al doilea cu Iordania (în 1994).

În săptămânile următoare, delegațiile țărilor co-semnatare vor avea întrevederi pentru semnarea unor acorduri bilaterale în domeniile turismului, investițiilor, securității, telecomunicațiilor, tehnologiei, zborurilor directe, energiei, sănătății, culturii, mediului, precum și cu privire la deschiderea unor ambasade în ambele țări.

Conform aceleiași declarații comune anunțate de Trump, Israelul și Emiratele Arabe Unite vor contribui la lansarea, alături de Statele Unite, a unei Agende strategice pentru Orientul Mijlociu, informează BBC.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.