NATO: Telemunca atrage spionii, cyberatacurile și hoții
- Tudor Borcea
- 14 octombrie 2020, 17:48
Cantitatea crescută de informații care circulă între serverele instituționale și rețelele la domiciliu creează noi provocări pentru angajatori.
Specialiștii care operează pe flacul estic al NATO avertizează că numărul din ce în ce mai mare de oameni din întreaga lume care muncesc la domiciliu din cauza pandemiei Covid-19 atrage o creștere a vulnerabilității la cyberatacuri.
Estonia găzduiește două celule cibernetice ale Alianței Nord Atlantice, înființate în urma unei serii de atacuri cibernetice din Rusia vecină cu mai bine de un deceniu în urmă.
„Utilizarea pe scară largă a muncii la distanță a atras spioni, hoți și tâlhari”, a declarat pentru AFP Jaak Tarien, directorul NATO Cooperative Cyberdefence Centre of Excellence (CCDCOE).
Cantitatea crescută de informații care circulă între serverele instituționale și rețelele la domiciliu creează noi provocări pentru angajatori.
„Atacarea acestor noi provocări este complicată și necesită multe resurse, precum și o abordare diferită”, a spus Jaak Tarien.
„Probabil că ne aflăm doar la suprafață în încercarea noastră de înțelegere cu privire la amploarea activităților rău intenționate care au loc în spațiul cibernetic ocupat în epoca Covid”, a adăugat el.
Un sondaj efectuat la nivel european din septembrie a constatat că aproximativ o treime din angajați lucrează de acasă.
Servere păzite cu sârmă ghimpată
Aceste îngrijorări își găsesc ecou și centrul Cyber Range al NATO, păzit cu grijă și protejat cu sârmă ghimpată din Tallinn, administrat de forțele de apărare estone.
Sala serverelor de acolo oferă o platformă pentru exerciții NATO și cursuri de formare în securitate cibernetică.