Demonstrație de forță a "extremei drepte" la Madrid

Demonstrație de forță a "extremei drepte" la Madrid

La chemarea liderilor partidului națonalist Vox, sute madrileni au defilatîn maținile lor la Madrid şi în alte oraşe spaniole pentru a cere demisia guvernului de stânga. Iată ce scrie La Libre Belgique.

"Pleacă, Sanchez!", "Demisia!", se putea citi pe bannerele purtate în manifestaţia de la Madrid, organizată cu ocazia sărbătorii naţionale spaniole de partidul de extremă dreapta Vox.

Sute de maşini şi de vehicule pe două roţi cu steagul spaniol au ieşit la prânz în imensul bulevard Castellana, unde se desfăşoară de obicei defilarea militară pe 12 octombrie, anulată în acest an din cauza pandemiei de Covid-19.

Defilări de vehicule au avut loc şi la Valencia (est), Malaga şi Sevilia (sud), potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare.

În piaţa Colon, în plin centru al Madridului, numeroşi manifestanţi pe jos, cu toţii cu măşti, adesea cu familia, s-au alăturat vehiculelor staţionate în mijlocul unei mulţimi de drapele roşu şi galben, a constatat un jurnalist al AFP.

Manifestanţii critică în special gestionarea pandemiei de către guvernul socialistului Pedro Sanchez, în situaţia în care Spania este una din ţările europene cele mai afectate şi trebuie să facă faţă unui important al doilea val de contaminări.

Decizia guvernului central de a decreta starea de alertă - care echivalează cu o stare de urgenţă sanitară - vineri la Madrid pentru a impune respectarea interdicţiei de a ieşi din capitală pentru a frâna virusul îi irită în mod deosebit pe manifestanţi.

"Guvernul abuzează de putere şi ne impune deciziile sale cu un decret care contravine Constituţiei", a afirmat Joaquin, 62  de ani, un funcţionar care nu a dorit să-şi dea numele, la fel ca mulţi manifestanţi intervievaţi.

Starea de alertă a intrat în vigoare vineri în capitală pe o durată de 15 zile.

Această măsură excepţională a fost luată după înfruntarea dintre guvernul central de stânga şi regiunea Madrid, condusă de dreapta, care au divergenţe privind măsurile ce trebuie luate pentru a stăvili creşterea mare a cazurilor în capitală.

În Spania, ţară foarte descentralizată, regiunile deţin competenţe în materie de sănătate publică.

Madrilenii şi locuitorii din alte opt comunităţi din regiune nu au voie să iasă din oraşele lor, pot în schimb să se deplaseze liber în interiorul localităţii şi nu sunt închişi în case.

Spania a recenzat oficial circa 850.000 de cazuri şi aproape 33.000 de morţi de la începutul pandemiei.

https://www.lalibre.be/international/europe/en-espagne-des-centaines-de-manifestants-en-voiture-repondent-a-l-appel-de-l-extreme-droite-et-reclament-la-demission-du-gouvernement-5f845ad6d8ad587d97dc55c7 

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News